Ha Ön is szereti az ételeit megízesíteni különféle fűszernövényekkel, nem kell lemondania erről még télen sem. Bármilyen lakás is jelentse az otthonunkat, bátran ültethetünk fűszernövényeket, melyek nem csupán egészségesek, hanem a lakás ideális díszei is lehetnek.

A fűszerek azon túl, hogy az ételeink ízét finomabbá varázsolják, igen fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, melyekre a téli hónapokban még fokozottabban szüksége van a szervezetünknek. Bátran mondhatjuk úgy is, hogy gyógynövények is egyben.
fnovenyek.jpg

Bár a fűszernövények főként szárított formában kaphatók, lehetőségünk van otthonunkban saját nevelésű, friss fűszernövényeket is termelni. Ezek ízvilága teljesen más, mint a szárított társaiké. Amennyiben pedig tartósítani szeretnénk a saját nevelésű fűszernövényeinket, megtehetjük azt oly módon, hogy jégkockatartóba, illetve olajba helyezzük. Ezáltal sokáig lesz még belőle tartalékunk is.

Érdemes ültetnünk különféle fűszernövényeket, hiszen nem igényel nagy befektetést, és így mindig kéznél lesz a vegyszermentes ételízesítő. Egy cserépbe vethetünk akár 2-3 magot is, így szavatolva lesz a siker. Az ültetést követően megöntözhetjük a talajt, ezután pedig takarjuk le üveglappal, mert ezáltal párásabb közeget hozhatunk létre számára, mely hatására gyorsabb lesz a csírázás. A cserepet olyan helyre helyezzük, ahol elegendő fényt kaphat. Rakhatjuk például egy ablakba, de akár a folyosóra is. Amennyiben túl sok növény bújt elő a cserépben, szét lehet őket ültetni.

Az is jó ötlet, ha a különféle fűszernövényeket egy cserépbe ültetjük, de választhatunk számukra akár egy nagyobb ládát is. Így kiváló dísz gyanánt is szolgálhatnak a lakásunkban. Legyen szó petrezselyemről, rozmaringról vagy éppen zsályáról, akkor is nevelhetünk belőle, ha egy kisebb városi lakásban élünk. A már elültetett fűszernövényeket helyezzük minél messzebb a fűtőtesttől, vagy minden nap permetezzük meg a levelét, hogy meggátoljuk a száraz levegő általi kiszáradását. Érdemes tápoldatot is használni, hogy megkapják a számukra szükséges tápanyagokat. Ha a fűszernövény eléri a 10-15 cm-t, már kezdhetjük is szedni, hogy ételeinket még finomabbá tegye.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr187875188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása