9 növény sötét lakásba

2017.11.30. 06:00

A legtöbb ember természeténél fogva kedveli a zöld, növényes-fás helyeket. A városi ember visszavágyódása a természetbe a szobanövényeiben fejeződik ki. Azonban sokan nem rendelkezünk hatalmas ablakokkal rendelkező, napfényes, világos lakással, így ezt a vágyunkat kicsi, félárnyékos lakásunkban próbáljuk beteljesíteni.

Magam is imádom a növényeket a lakásban, legyen szó szukkulensekről, kaktuszokról, virágzó növényekről vagy levéldísznövényekről. Sajnos a lakásom  fénymennyisége nem elegendő az általam leginkább kedvelt növények tartására. Erre persze úgy jöttem rá, hogy sajnos elpusztítottam egy sereg növényt az évek folyamán a kísérletezések közepette.

Éppen ezért összeválogattam azokat a növényeket, melyek mérsékelt fényigénnyel rendelkeznek, így nektek már nem kell növények seregein kísérleteznetek, mire megtaláljátok azokat, amik egészségesen és gyönyörűen fejlődnek fénnyel kevésbé szerencsésen megáldott helyeken is.

 

Dracéna (Dracaena)


A dracéna, vagy más néven sárkányfa látványos megjelenéssel rendelkezik. Nem csíkos változatai kifejezetten szeretik a félárnyékos helyeket. Maximum hetente egyszer öntözd, és véletlenül se tedd ki közvetlen napfénynek! Mindezek mellett a levegő szén-dioxid tartalmát is csökkenti. További pozitív hatása, hogy az olyan káros anyagokat is kiszűri a levegőből, mint a formaldehid, a benzol, a xylol és a triklór-etilén.

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

Vénuszfodorka (Adiantum raddianum)


Ezt a növényt semmi esetre se tedd ki közvetlen napfényre! Szereti a kissé árnyékos sarkokat, ám igen érzékeny a vízmennyiségre. Nagyon érzékeny mind a kiszáradásra, mind pedig a  túlöntözésre. Erősen fagyérzékeny, és a huzatot is megsínyli.  

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

Mexikói bambuszpálma (Chamaedorea elegans)

Más néven mexikói hegyipálma, vagy mexikói gyompálma. Ez a látványos és hálás növény a legkisebb törődést is jutalmazza. Félárnyékos helyen is jól elvan, de virágokkal hálálja meg, ha világosabb helyre tesszük. Gyakran, ám kevés vízzel öntözd, mert vízigényes, azonban rosszul tolerálja a pangó vizet! Figyelem! Érzékeny a huzatra.

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Az elmúlt években újra divatba jött a mindenki által jól ismert anyósnyelv, ami minden lépcsőház és SZTK semmibe sem nézett, kiirthatatlan lakója. Látványos, mutatós fajtái is beszerezhetők ennek a növénynek, ami az agavékkal áll rokonságban. Igazi legénylakásba való növény, extrém jól tűri az elhanyagolást is! A csíkos szélű fajták fokozottabban fényigényesek, azonban tisztítják a levegőt!

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

Kúszó fikusz (Ficus pumila)

Másik neve: kapaszkodó fikusz. Kevés vízre és szórt fényre van csak szüksége ennek a növénynek. Legtöbben a túlságos törődéssel, azaz túlöntözéssel pusztítják ki! Ideális feledékenyeknek, ugyanis érdemes megvárni, míg teljesen kiszárad a földje teteje.

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

Zebralevél (Calathea)

Látványos lombozatáról ismerhető meg ez a szobanövény-család. A 12 Celsius fok alatti hőmérsékletet nem bírja, így őt nem kell teleltetni, sem pedig kint felejteni az erkélyen. Túl kevés fény hatására mintázata megfakul. Földjét tartasd nyirkosan, de na pangjon benne a víz!

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

Szobapáfrány (Polystichum munitum)

Az egyik kedvencem a listán ez a páfrány. Kifejezetten kedveli az árnyékos, szélvédett helyeket, ám ennek ellenére mégis a legnagyobb, burjánzóan zöld lombozattal rendelkezik a lista növényei közül. Kedveli a vizet, tartsd mindig nedvesen a földjét, és még dúsabb lombozattal hálálja meg, ha párásítasz is körülötte időnként.

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

Hegyescsúcsú futóka (Epipremnum aureum)

A nagymama jól ismert futónövénye, másik neve aranyos szobafutóka. Nem véletlenül, ugyanis kifejezetten jól tűri a szórt fényű, árnyékosabb konyhákat is! Közvetlen napfénytől azonban óvd, és locsolás előtt várd meg, míg kiszárad a földje! Nem mellesleg levegő tisztító hatásáról ismert: kiszűri a szén-monoxidot a levegőből. Vigyázat, minden része mérgező!

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Kifejezetten feledékenyek számára ideális ez a kis növény, ugyanis jól tolerálja a vízhiányt, főként télen. A magas páratartalmat azonban kifejezetten szereti és igényi, így fürdőszobába ideális. Méregzöld leveleivel és fehér virágaival megkapó látványt nyújt, ám nagyon fényszegény helyen nem, vagy kevés virágot hoz. Tavasszal és nyáron, virágzási időszakban a műtrágyázást is meghálálja.

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr613404139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furious ewok 2017.11.30. 22:50:51

Érdekes és hasznos cikk, köszi!

Ranó Matyi 2017.12.01. 09:21:44

penész való sötét lakásba

Privateer 2017.12.01. 19:12:39

Anyósnyelvet én remekül kiirtom mindig.:) Nem nekem való növény az.
süti beállítások módosítása