Annak ellenére, hogy a kertészetben is mindig változik a divat, a muskátli töretlen népszerűségnek örvend. Ennek a terasz- és szobanövénynek több fajtája is ismeretes, akár egész gyűjteményünk is lehet a különböző virágalakkal rendelkező muskátlikból. Akinek van többféle muskátlija, ősszel sem valószínű, hogy szívesen válna meg tőle, hogy tavasszal ismét beszerezze, hiszen egyes típusú muskátlik, mint például a tarka levelű, illetve a menta illatú, a nem könnyen beszerezhető növények sorát bővítik.

muskatli.jpg

A muskátli szereti a hideget
A muskátli teleltetése rendkívül egyszerű, amennyiben a rendelkezésünkre áll egy hideg és világos helyiség. A növény számára ideális körülményeket, mint a hőmérséklet, a talaj nedvessége, valamint a levegő páratartalma, biztosítanunk kell a téli időszakban.

Amikor azt tapasztaljuk, hogy a hőmérséklet a szabadban alacsonnyá válik, megkezdhetjük a teleltetést, hiszen ellenkező esetben a növények megfagyhatnak. A teleltetés előtt mindenképpen el kell távolítanunk a növényről az elsárgult, beteg részeket, a leveleket, a még megmaradt virágokat, valamint a ki nem nyílt bimbókat is. Sőt, emellett az elterebélyesedett és felnyurgult muskátlit meg is kurtíthatjuk. Ezt követően a növényeket a meglévő cseréppel együtt helyezzük fagymentes, ám mégis hűvös és jól megvilágított helyre. Erre a célra maradéktalanul megfelel egy fűtetlen, beépített erkély, lépcsőház vagy veranda. Amennyiben egyikkel sem rendelkezünk, akár két ablak közé is helyezhetjük.

Annak érdekében, hogy a növény anyagcseréje csökkenjen, elegendő havonta mindössze egy alkalommal megöntözni kevés vízzel. Ha a kevés öntözést és a 6–8 C°-os klímát biztosítjuk a számukra, a pihenési periódusukat ideálisan tölthetik. Ha nincs sok helyünk, illetve ha a növények a szabadba voltak ültetve, minden gond nélkül kiszedhetjük őket a földből, majd a gyökérzetüket kicsit visszavágva több tövet is ültethetünk nagyobb virágedénybe, balkonládába. Lényeges azonban, hogy virágföld helyett nedves tőzeget vagy nedves homokot alkalmazzunk az átültetés során.

Milyen helyiség ideális még a muskátli teleltetéséhez?
Ha a lakásunkban nincs kellőképpen hűvös hely a muskátli részére, választhatjuk a pincét is. A nedves és hideg pincében a növény életfunkció annyira lelassulnak, hogy öntözésre egyáltalán nem mutatkozik majd szükség. Ehhez pontosabban teljes fényhiány és 3–4 C°-os hőmérséklet is szükségeltetik. Amennyiben a pince eléggé nedves, a cserépből eltávolítva a gyökereket, enyhe lerázogatás után, becsomagolhatjuk újságpapírba. Ezután polcokra helyezve vagy akár ládákban is telelhetnek a muskátlijaink.

A lakásban telelni próbáló muskátlik részére nehéz időszak ez, hiszen a legtöbb lakásban ilyenkor is szinte tavaszi meleg van. A levegő az esetek többségében igencsak száraz, a fény pedig kevés. Ilyen körülmények között ez a növény tovább növekszik, ám az új hajtások nem lesznek egészségesek, a kikelet beköszöntekor pedig a muskátli elveszíti alakját és szépségét.

A kazánházak kevésbé megfelelőek a muskátli teleltetésére, hiszen ahhoz, hogy a növény megfelelően tudjon fejlődni, mind a hőmérsékletnek, mind a páratartalomnak, mind pedig a fénynek egyensúlyban kell lennie. Mivel a kazánházakban túlságosan száraz és meleg a levegő, fény kevés van, így nem sok rá az esély, hogy sikeres lehet a muskátli teleltetése.

Garázsban is csak akkor ajánlott teleltetni ezt a fajta növényt, ha a hőmérséklet csupán néhány fokkal van a fagypont fölött. Emellett pedig az állandó hőmérséklet is szükséges a sikeres teleltetéshez. Amikor muskátlit vásárolunk, érdemes azt is figyelembe venni a fajta kiválasztásánál, hogy milyen helyet tudunk biztosítani majd a teleltetéséhez. A bokros muskátli sokkal könnyebben teleltethető, nem annyira érzékeny, míg a folyó, futó muskátli csakis jól megvilágított helyen, lépcsőházban, illetve verandán érzi jól magát.

Nem kell azonnal megijednünk tavasszal, ha a muskátli nem a legjobb színben pompázik, hiszen még a megfelelő körülmények biztosítása mellett is előfordulhat, hogy a muskátli nem nyújt szép látványt. A friss virágföld, a fokozatos tápoldatozás, valamint a metszés segít a muskátlinak abban, hogy fejlődésnek, majd virágzásnak induljon. A régebbi töveket gondosan meg kell metszeni, a levágott hajtásokat pedig érdemes gyökereztetni, hiszen ezekből új, fiatal növények nevelhetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr998254436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.01.10. 17:28:41

Végre egy időben jött cikk...

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.01.10. 21:21:59

Ez most vagy későn jött vagy nagyon korán.
süti beállítások módosítása