Kézenfekvő, hogy a nyári időszakban a talajtakarás haszna az, hogy megvédje a földfelszínt az erős napsugárzástól, megakadályozza a kiszáradást és visszafogja a gyomok növekedését. A folyamatos locsolás (vagy esőzés) következtében a talajtakaró anyaga folyamatosan bomlik, így tápanyagot szolgáltat a növény számára. Ehhez azonban az kell, hogy szerves, de nem élő talajtakarót alkalmazzunk: szénát, szalmát, kihúzott gyomokat.

A téli időszakban is fontos a talaj nedvességtartalmának megóvása és tápanyaggal való ellátás, hiszen ez már előkészület a következő termelő szezonra. Ugyanakkor fontosabbá válik ilyenkor a talajban maradt növények megóvása a fagytól, a hőmérséklet-ingadozástól való védelem. Ehhez durvább szerkezetű talajtakarókat használunk (hullott lomb, mulcs, faapríték), vastagabb rétegben alkalmazzuk őket.

Mikor kell a talajtakarókat kihelyezni?

A téli időszak kezdetén, az utolsó termések betakarításakor, illetve a fagyok beállta előtt takarjuk a földeket. Ilyenkor több tízcentis réteget viszünk ki, ami általában kitart, a szél sem hordja el, így nem szükséges a pótlása.

shutterstock_195503885_kicsi.jpg

A nyári időszakban – különös tekintettel arra, hogy gyorsan bomló talajtakarókat alkalmazunk – folyamatosan pótolnunk kell, megfigyelve a kiskert igényeit. A talajtakarót a növények kibújása után tegyük ki, mert ha korábban beborítjuk a földet, azzal akadályozhatjuk a palánták növekedését, illetve előidézhetjük a magvak-csírák berohadását is. Várjuk meg, amíg a növény megerősödik, és ha a fajta hajlamos a gombásodásra, akkor kihelyezéskor hagyjunk egy tízcentis sugarú kört szabadon a szára körül.

Ahol számítani lehet arra, hogy csigák és más kártevők fognak elszaporodni a mulcs által biztosított tápanyagban bővelkedő, párás, meleg közegben, érdemes a talajtakarás előtt kártevőirtást végezni (pl. csigákra vonatkozóan).

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr577480402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása