Nem csak a közösségi kertekkel kapcsolatban merülhet fel, sajnos sokan, akik kertészkednénk, szembe kerülünk a problémával más adottságok mellett is: kicsi a helyünk. Sokan városi lakásban élve, az erkélyen élnék ki természetközeli hajlamaikat, mások zsebkendőnyi telken hódolnának a növénytermesztés szórakoztató és áldásos tevékenységének. Hogyan növelhetjük meg a teret, a növények nagyságát, a hozott termések mennyiségét ugyanakkora a területen?

Ha a dolog gyakorlati részébe belegondolunk, a növény vagy az ágyás függőleges irányban való megnövelése nem csak a növényméret és a terméshozam szempontjából praktikus, hanem azért is, mert részben megkönnyíti a kertészkedést, ha nem kell olyan mélyre hajolnunk a növény gondozásához.

shutterstock_145315918_kicsi.jpg

Bár ez nem verseny, futtassuk a növényeket!

Számos növény – pl. a hüvelyesek – egyébként is karózást igényelnek a növény formátuma és méretei miatt, ugyanakkor helykihasználási szempontok alapján több más palánta esetében is választhatunk olyan fajtát, amely hosszúra nyúlik és futtatni kell. Nagy divatja van napjainkban a lugasparadicsomnak és a lugasepernek pontosan emiatt, hogy egy tőből hosszú növény nevelhető, amely a földben nem foglal sok helyet, mégis nagy mennyiségű termés érik be rajta. A futtatás abból a szempontból is előnyös, hogy a talajszintről kiemelkedő növényrész több napot kaphat, így magasabb minőségű termések teremnek rajta.

Lépcsőzetes ágyások, piramisok

Igaz, hogy nagy mennyiségű földet befogadnak, de helykihasználás szempontjából kiváló megoldásnak bizonyulhatnak a különféle piramisok és lépcsők. A lépcsőzetes elrendezés előnyeként szintén elmondható, hogy a növény nem fekszik a földre, így a tövek is több napot kapnak, míg maga a növény kevesebb helyet foglal.

Növénytornyok, növényfalak

Erkélyen és balkonon is kiváló megoldás, és kifejezetten helytakarékos a függőleges irányú állványzatok alkalmazása. A piramishoz képest az előnye az, hogy cserepeket, illetve ládákat lehet elhelyezni rajta, így nem igényel olyan hatalmas mennyiségű földet. Erre a konstrukcióra számos, házilag is könnyen kivitelezhető megoldást találunk az interneten, amely olcsó és könnyen megvalósítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr587382524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2015.04.21. 13:50:57

Hát nem erőltetted meg magad ezzel a poszttal. Kábé annyi, hogy van valami, nézz utána a neten....
süti beállítások módosítása