Akár saját kertünket gondozzuk, akár csak az erkélyen nevelgetünk egy-két haszonnövényt, akár boldog résztvevői vagyunk egy közösségi kertnek, lassan eljön az idő, hogy megtegyük az első lépéseket. Nagy valószínűséggel már nem romlik el az idő – bár az áprilisi időjárásban sosem szabad megbízni – így elkezdhetjük a kerti munkákat.

shutterstock_149462891_kicsi.jpg

Az első lépés a talaj előkészítése

Akinek saját kertje van vagy évek óta kertészkedik, sokszor már ősszel felszántja vagy felássa a kiskert helyét, de ha ezt most tesszük meg, még mindig nem késő. Nagyon fontos, hogy megforgassuk a földet, hiszen ennek révén törjük össze a földben kialakult ún. hajszálcsöveket, amelyeken nagyon könnyen elillan a nedvesség. Az ásás során a talajrétegek között is keveredést idézünk elő, így jó eséllyel a felszínen található, a hullott lomb és egyéb növényi részek elbomlásából származó tápanyagokban gazdag talajt összeforgatjuk a mélyebben fekvő, nedvesebb részekkel.

Ilyenkor végezhetjük el a gazolást, illetve a tarack gyökereinek eltávolítását is. Nagyon fontos, hogy ha gazos a földünk, minél gondosabban távolítsuk el a nem odavalónak ítélt növényeket (a gyökereiket is!), mert a gondos ápolás később őket is fokozott növekedésre fogja késztetni. A fiatal palánták esetében pedig – különösen ha nem vagyunk gyakorlott kertészek – nem fogunk tudni különbséget tenni, hogy mit húzzunk ki és mit nem, így előfordulhat, hogy a gaz a növényeink „fejére nő”.

Döntsük el, hogy magot vetünk vagy palántázunk

A kertészek életében a legfőbb dilemma tavasszal, hogy palántáról vagy magról szaporítsák-e a kiskertben elhelyezendő növényeket. A mag kissé olcsóbb megoldás, ugyanakkor előnevelés szükséges, és ha nem vagyunk elég szakszerűek, a kikelési/növekedés arány rosszabb lehet, illetve a kiültetés után adódhatnak gondok.

Palántaként általában életerős növénykéket vásárolhatunk, amelyek alkalmasak arra, hogy azonnal szabad földbe ültessük őket, ugyanakkor ezek megvásárlása már súlyosabb költségeket von maga után.

Ha a magok mellett döntünk, zárt helyen elhelyezett erkélyládába vagy más hajtatóládában vessük el a őket Érdemes tápanyagban gazdag földet alkalmazni, egyes gazdaboltokban kifejezetten palántaföldet is kaphatunk. Az első egy-két hétben nem lesz szükségük napfényre, de később igen, és ha nem szeretnénk, hogy felnyurguljanak, érdemes bőséges mennyiséget biztosítani számukra.  Próbáljuk ki a tojástálcában vagy wc-papír hengerekben történő keltetést, hiszen ezek használatakor nem kell a növénykét kiemelni a földjéből és a kiültetés sem lesz olyan nagy sokk számára (a papír gyorsan elbomlik, így azzal együtt ültethető).

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr367356262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása