Mi lehet a célja egy közösségi kert megalapításának?

A közösségi kertek vagy városi kertek városi környezetben hoznak létre haszonnövények termelésére alkalmas földterületet. Nem csak répát, krumplit, paradicsomot és paprikát lehet azonban ilyen helyen termelni, ha a közösség úgy kívánja, lehet a cél az is, hogy mindig lehessen friss idényvirág a vázában, vagy hogy széppé tegyük a környezetünket, zöldellő és élő „tereptárgyra” lássunk az ablakunkból.

shutterstock_160456742_kicsi.jpg

A közösségi kert közösségi téré is válhat idővel: ha van elég hely, akár bográcsban együtt főzhetjük meg, amit termeltünk, és szervezhetünk köré olyan programokat, amelyek elemeit a közösség tagjai „szállítják”: versmondás, tánc, éneklés, zene és dal a tábortűz körül.

És mi az, ami óhatatlanul együtt jár vele?

A földben konkrétan megtermelt növények azonban sokkal inkább ürügyként szolgálnak, mintsem kitűzött célként. Úgy is mondhatnánk, hogy az út fontosabb, mint a cél, tehát értékesebbek azok az élmények és elérhető tudásanyag, ami az érett termény leszedéséig való eljutásig elénk kerülnek.

A föld művelése misztérium, amelytől a városban nevelkedett és urbánus körülmények között élő ember elvágta magát, és amelyről el sem tudja képzelni, hogy micsoda erőforrás lehet egy ember életében. A föld tapintása, az évszakok változása, a csírák megszületése, a növény kifejlődése, egyes egyedek pusztulása mind-mind olyan energiákat hordoz, ami az ember lelkét és érzelmi életét táplálja.

A természethez való visszakapcsolódás múlhatatlan örömöket ígér, ráadásul kiapadhatatlan forrásból. Az érdeklődők szépen lassan megismerhetik a különféle növényeket, a föld szerkezetét és viselkedését, a locsolás művészetét, és a segítőktől megkaphatják mindazt a tudást és tapasztalatot, ami a minőségi és élvezhető termés előállításához szükséges.

A közös kert körül kialakuló közösség megtartóereje hamar a megmutatkozhat a „sövényen túl” is. Barátságok és szerelmek szövődhetnek, kialakulhat a segítségnyújtás és támogatás hálója, a közös munka és felelősségvállalás olyan emberi kapcsolatok melegágya lehet, amely minden résztvevő életminőségét emeli.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr487347756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása