Ahogy közeledik a szent este, mind inkább azon gondolkodunk, hogyan tehetnénk a lakásunkat még ünnepibbé. Amennyiben ünnepi hangulatot szeretnél varázsolni a lakásba, semmiképpen se hagyd ki a szobanövényeket. Egy mikulásvirág, karácsonyi kaktusz vagy begónia asztaldíszként kiváló dekoráció lehet karácsonykor.

Mikulásvirág nem csak Mikuláskor
A mikulásvirág egyértelműen a karácsonyi ünnepekhez tartozó növény. Amennyiben nem csupán rövid ideig szeretnénk gyönyörködni a csodálatosan élénk színű mikulásvirágban, akkor helyezzük a lakás legvilágosabb részébe. Emellett arra is ügyeljünk, hogy 18–22 °C-os hőmérsékleten legyen. A mikulásvirágot akkor öntözzük, ha a talaj felszínén észleljük, hogy szárad. Gondoskodjunk arról is, hogy a cserépalátétből távolítsuk el a feleslegessé vált vizet. Ha tápoldatot is alkalmazunk, még tovább virágozhat a növény. Sőt, a mikulásvirág nem csak önmagában lehet a lakásunk éke, hanem a hajtáscsúcsait adventi koszorú díszítésére is felhasználhatjuk.
101206mikulasvirag.jpg


Színpompás karácsonyi kaktuszok
Míg néhány évvel korábban csak a hagyományosnak számító ciklámen és piros színben pompázó kaktuszokkal ékesíthettük otthonunkat, ma már a színpaletta szinte minden árnyalatában megtalálhatjuk a kaktuszok virágos példányait. Ha úgy döntünk, hogy kaktusszal is díszíteni fogjuk karácsonykor a lakásunkat, tartsuk szem előtt, hogy a kaktusz nem kedveli a meleget. Ha túl meleg helyen tartjuk, gyorsan elvirágzik majd. Amennyiben a karácsonyi asztalra szánjuk dekorációként, csak kevés időre vigyük be a meleg szobába.

karacsonyi-kaktusz.jpg
Ámulatba ejtő begóniák
A begóniák sokszínű virágaiknak köszönhetően szintén kitűnő elemei lehetnek az ünnepi díszítésnek. Bár a Lorraine begónia kedveli a meleget, ügyeljünk rá, hogy ne sokáig tartsuk központi fűtéses szobalevegőn, mert elhullajtja virágait és leveleit. Jó megoldás, ha az ablakhoz közel helyezzük.
begoniaaa.jpg

Illatos dekoráció: kávé, vanília és mirtusz
Ha a karácsonyi díszítésnél nem csupán a látványra szeretnénk helyezni a hangsúlyt, hanem ugyanilyen fontosnak véljük az illatokat is, akkor díszíthetünk fahéjjal, mirtusszal és vaníliával is. Ez utóbbi egy olyan orchideaféle, mely liánszerűen kúszó. Virágainak színe igen különféle lehet: narancs, krémszínű, rózsaszín, pink, de még zöldessárga is. Amennyiben biztosítjuk számára az ideális körülményeket, 6–8 héten át virágzik.

Ha nem csupán a polgári élet elterjedésével divatossá vált karácsonyi díszekkel szeretnénk ünneplőbe öltöztetni lakásunkat, érdemes a természetes, mégis meghitt hangulatot kölcsönző növényeket is elhelyezni az otthonunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr738159526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása