Bár az ősz hirtelen beköszöntött, nem mindenképpen kell lemondanunk a virágos erkélyről. Tény, hogy a virágládáink nem pompázhatnak már sok színben, de néhány őszi cserepes növénnyel és egy kis fáradsággal díszíthetjük erkélyünket, illetve teraszunkat.

Értelemszerűen a nyári virágok pompás színei nem pótolhatóak, azonban az ősz még nem ok arra, hogy teljesen csupasz legyen az erkélyünk. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy erőt vegyünk, és néhány balkonládába olyan növényeket ültessünk, melyek a hidegebb időt is nagyon jól viselik. A nyár végére érdemes tehát örökzöld növényeket választanunk, melyet akár az erkélyen kívül is elhelyezhetünk, például a lépcső mellett, illetve a bejáratnál.

Nyár után is számos növény közül válogathatunk, de a legnépszerűbb általában a krizantém, valamint az őszirózsa. Mindkét virág számos színárnyalatban virágzik egészen a hideg idő beálltáig. Sőt, akár november közepéig is láthatunk virágzó krizantémot, melyek egy cserépben is tökéletesen elférnek.
krizantem.jpg


Míg néhány évvel korábban a calluna, illetve a díszkáposzta nem mindennapi növénynek számított, ma már sokan választják erkélyük díszéül ezeket az őszi növényeket is. Bár a díszkáposzta ehető, azonban a gyönyörű színekben pompázó fodros levelei miatt inkább dísznövényként részesítik előnyben. A hőmérséklet csökkenésével egyre színesebb lesz, amennyiben pedig csoportosan ültetjük, még látványosabb eredményt érhetünk el.
diszkaposzta.jpg
A hideget jól viseli még az erica és a calluna is. Mivel télen mindkét növényen megszáradnak a virágok, és meg is őrzik a színüket, olyan mint ha télvíz idején is virágoznának. Varázslatos kompozíciókat készíthetünk ezekből a nyár végi növényekből, hiszen elegendő, ha mindössze egy kosárba margitvirágot, krizantémot és ericát helyezünk. Azok is beszerezhetnek ilyen virágokat, akiknél a növények nem kapják meg mindig a megfelelő gondozást, hiszen nem igényelnek sok törődést, valamint a fagyos éjszakákat is nagyon jól tűrik.

Az őszi virágok ültetése során ügyeljünk rá, hogy szorosan egymás mellé kerüljenek, mert később sem lesz szükséges szétültetni. Az alacsony hőmérséklet miatt pedig lassabban is nőnek majd. Az ültetést követően locsoljuk meg a növények földjét, viszont a későbbiekben csupán néhányszor kell majd öntözni, hiszen a hideg idő miatt a növények nem igénylik annyira a vizet. Ha szeretnénk dekoratívabbá tenni az őszi kompozíciót, akkor a virágok közé beilleszthetünk pár fenyőágat, de akár még színes dísztökökkel is gazdagíthatjuk az esztétikai hatást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr777787960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása