Még mindig kicsit a termelés helyénél maradva, ismerjünk meg egy hazánkban újonnan – ámde annál gyorsabban – elterjedő módszert, a magaságyást. A nevét onnan kapta, hogy fadeszkák között, a talajszinttől elemelt magasságban van benne a föld szintje. Gyakran alkalmazzák városi kertekben, ahol alapból nem termőföld van, így a konyhakert kialakításához amúgy is kell az adott helyre földet vinni, ágyást kialakítani.

Hogy néz ki egy magaságyás?

Ennek az ágyás fajtának nincs egy általánosan ismert vagy elvárható külleme, se mérete. A magassága általában 80 cm, de ez is csak azért alakult így, mert ez nem túl magas ahhoz, hogy megtöltsük a különféle föld és egyéb termőrétegekkel, de nem is túl alacsony ahhoz, hogy le tudjunk hajolni hozzá, illetve körbe tudjuk kezelni különféle növényvédelmi szempontok miatt.

shutterstock_150058757_kicsi.jpg

Az alakja, hossza és szélessége teljesen egyedi lehet, annak megfelelően, hogy mekkora helyünk van a kialakítására. A szélessége jó, ha nem nagyobb annál, hogy a közepére túl nagy meghajlás nélkül elérjen a kezünk, hiszen a beültetett növényeket gondozni (kötözni, gazolni, kapálni stb. kell.

Milyen a szerkezete a magaságyásnak?

Mindenkit megnyugtatunk, ezt a hatalmas fakeretet nem kell töméntelen földdel feltölteni, a magaságyás pont azért jó, mert különféle kerti és háztartási hulladékokat (komposzt, hamu) is felhasználhatunk a megépítése és „működtetése” során.

A magaságyásnak először 20 cm mély alapot kell ásni, majd ebbe jönnek a következő rétegek, mindegyik 20 cm vastagon: kerti hulladék (fák-bokrok nyesedéke, termények szára – kukorica, napraforgó), ház körüli szerves hulladék (minden olyan, ami a komposztba megy), hullott lomb, érett komposzt és trágya, kerti földréteg. Az alsó, kerti hulladékréteget taposni érdemes, hiszen szétálló, laza szerkezete nem tartja meg majd a fölé érkező rétegeket (és így más mennyiség fér el húsz centiben).

Mi a magaságyás előnye?

A különféle rétegezett szerves anyagok folyamatos bomlása hőt és tápanyagokat termel, mindkettő nagyon kedvez a beültetett növényeknek. A termelődő hő miatt a „működő” magaságyásba korábban lehet ültetni, mint szabadföldbe.

A magaságyás talaja folyamatosan tömörödik, ezért a nyár folyamán a tetejére mindig kell újabb és újabb földréteget teríteni.

A magaságyás kifejezett előnye, hogy a növények gondozásához nem kell mélyre hajolni, és könnyebben védhető a kártevők ellen (ennek mikéntjét később kifejtjük).

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr907411502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2015.04.30. 11:18:10

a kapanak nem azert hosszu a nyele hogy ne kelljen nagyon hajlongani?

Arcade Macho 2015.04.30. 11:32:12

"A különféle rétegezett szerves anyagok folyamatos bomlása hőt és tápanyagokat termel, mindkettő nagyon kedvez a beültetett növényeknek."

70es evekbeli mezogazdasz konyvet olvastam abban volt benne ilyesmi, igaz ott piacra termeles volt es lotragya
meg meg volt egy masik erdekesseg is a tozegfekalia hasznalatanak a propagalasa, hogy az milyen aldott jo anyag, es hogy mindenkeppen ki ne hagyjuk

akkor kedves poszterkem, mi a stejsz a tozegfekaliaval? lesz egy jo kis propagalo poszt arrol is?

nem várt fordulat 2015.04.30. 12:11:44

Au.... a magaságyásnak pont semmi köze szerintem ahhoz, hogy mennyit kell hajolgatni :)

A lényege az, hogy akinek nincs nagy földje, az kis területen is tudjon gazdálkoni.

Mi kaptunk egy halom lótrágyát, paradicsomot, paprikát és rukkolát ültettünk bele. Úgy nőttek, mint a bolondgomba, azon a nyáron mindenhez paradicsomot ettünk...

Itt a mű:
vaso.hu/blog/me-and-my-life/2010/04/raised-bed-garden/
süti beállítások módosítása