Sokan vannak olyanok, akik a napenergiát mindenütt kihasználnák, ahol csak erre mód van.
Most pedig megérkezett a Google Sunroof projektje, mely segít eldönteni, hogy kinek éri meg belekezdeni a napelemrendszerrel üzemelő tetőrendszer kivitelezésébe. Mindenképpen fontolóra kell venni, hogy megéri-e befektetni a költséghatékonyabbnak, valamint környezetbarátabbnak tartott rendszer kiépítésébe.

A Google, alkalmazva a műholdfelvételeket és kihasználva a cég egyéb eszköztárát, egy új szolgáltatással jelentkezett. Az új program segít a háztulajdonosoknak felbecsülni, hogy ingatlanjuk tetejét mennyi napfény éri. Ennek megállapítása után kiszámolható, hogy mennyire költséghatékony megoldást is jelent a szolártetős rendszer kivitelezése. Lényegében megtudhatjuk, a hagyományos rendszerű áramellátás helyett érdemes-e inkább a napenergiára.

A Google SunRoof programja a Google Earth nagyobb felbontású légi térképein nagyjából meg tudja állapítani, hogy egy év leforgása alatt mennyi fény éri a tetőt. Ezt követően egy különleges eszköz segítségével összeveti, hogy melyik a legideálisabb energiaellátási rendszer az ingatlan birtokosa számára.

Az elképzelés Carl Elkintől származik, akinek saját napelemes tetőrendszere is van. A program megalkotója közreműködött a massachusettsi napenergia-programban. Ekkor figyelt fel arra, hogy az emberek többsége szívesen hasznosítaná a napenergiát az otthonában, azonban nem teljesen értik, hogy mitől jelentene költséghatékonyabb megoldást számukra, mint ha a hagyományos rendszert használnák továbbra is.

A programot átmeneti jelleggel három városban üzemelték be, San Franciscóban, a Google székhelyén, Fresnóban, az egyik programon dolgozó mérnök anyjának városában, illetve Bostonban, a program ötlettulajdonosának városában. Amennyiben a Google Earthben rákeresünk egy címre az adott városokról, a térképen különféle színeket láthatunk. A tűz színéhez hasonló narancssárgától, a vérnarancs színen át egészen a sötétliláig nagyon változatos színeket láthatunk. Nyilvánvalóan az izzó vérnarancs azokat a helyeket jelöli, ahol érdemes a fenntarthatóbb energiaszolgáltató rendszerre váltani, míg a sötétlila esetében nemigazán éri meg befektetni a napaelemes rendszer kiépítésébe.

150817133016-google-sunroof-780x439.jpg

Bár nem a Google Sunroof az első olyan rendszer, mely a napenergia kihasználhatóságát szeretné felmérni, de ez az a program, melynek segítségével lehetőség van elkülöníteni a környezetet és a tetőt, a fákat, sőt még az árnyékokat is. A program kíséri a lokális helyi időjárási mintákat, majd a nyert adatokat analizálva az értékeket összeveti a számbavehető rendszerek áraival, és hozzávetőlegesen megállapítja az invesztíció kiadásait.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr817761406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása