Az előző bejegyzésben nagy vonalakban bemutattuk hogy is néz ki és milyen a magaságyás szerkezete. Vizsgáljuk meg most, hogy miért is éri meg fakeretet ragadni, és épített ágyásban nevelgetni a növénykéinket!

  1. Mivel a magaságyás nem csak földet tartalmaz, hanem különféle kerti hulladékokat és komposztot is, a földje nem tömörödik úgy, mint a felásott talaj. A laza, rendkívül gazdag talaj bőséges termést ígér, miközben elfelejthetjük az ásás, kapálás fárasztó műveleteit.

    shutterstock_135015182_kicsi.jpg

  2. A magaságyást nem vagy csak kevéssé kell locsolni. A földréteg alatt bomló komposzt megtartja a nedvességet, míg a földréteg felszíne felett növekvő növények szintén nem hagyják kiszáradni a talajunkat. Emiatt érdemes az ágyást sűrűn beültetni, illetve úgy összeválogatni a növényeket, hogy magas és terülő felépítésűek is legyenek közöttük. További fontos eszköz a talajtakarás (széna, mulcs), ami egyrészt felülről járul hozzá a tápanyagok pótlásához, másrészt védi a földfelszínt a kiszáradástól.

  3. Annak, hogy nem kell locsolni, több előnye is van a magaságyásban növekedő növények számára. Mivel a locsolás a talajfelszín közelében nedvesíti a talajt, a növények gyökérzetét arra készteti, hogy terüljön, ezzel szemben a locsolatlan növények mélyre engedik a gyökerüket, hogy vizet leljenek. Az erős, egészséges és nagyra növekvő növények ez utóbbiak közül kerülnek ki.

  4. A magaságyásban nincs vagy jóval kevesebb a gyom, mint a kiskertben. Erről gondoskodhatunk, ha nem kerti földet, hanem minőségi termőföldet terítünk rá, és megvárjuk az első gazok kikelését, amelyeket kihúzkodunk a vetés vagy palántázás előtt. A mulcsolás is csökkenti a gazmennyiséget, továbbá a sűrűn ültetett, erős növények is elnyomják a nem kívánatos betolakodókat.

  5. A magaságyás képes megóvni a bele ültetett növényeket az időjárás szélsőségeitől. A folyamatosan zajló bomlási folyamatok hőt termelnek, így a magaságyás növényei nincsenek kitéve olyan mértékben az éjszakai lehűlésnek, mint a talajon otthont kapó növények. Ugyanez igaz a hirtelen lezúduló csapadékra is, amely a magaságyásban elszivárog, míg komoly kárt tehet a pangó vízre érzékeny növényekben. A mélyre nyúló gyökérzet pedig megóvja a növényeket attól, hogy a szél kidönthesse őket.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr697441714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása