A virágoknak számos előnyös tulajdonságuk van. Tisztítják a levegőt, friss oxigént biztosítanak, üdévé teszik otthonunkat, de ezenkívül még hűtik is a lakást. Amikor a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, ez sem mellékes szempont. Városi kis lakásban nem egyszerű helyet biztosítani a növényeknek. Ebben kívánunk segíteni: egyszerű, szokatlan ötletekkel otthonunk még több pontján élvezhetjük mindazt a jót, amit a növények nyújtani képesek.

 A képekre kattintva galéria nyílik jobbnál jobb ötletekkel!

 

Ültess az asztalra!

Az étkezőasztal kitűnő hely a növények számára. Általában kis tálkákat, gyertyákat vagy vázákat teszünk a közepére, de egy élő növénnyel az egésznek más hangulatot adhatunk. Dekoratív cserépben változatos virágkombinációkat is létrehozhatunk. Hogy az összhatás igazán harmonikus legyen, ugyanabból a fajtából a lakás több pontjára is tehetünk.  

 Képek forrása: Pinterest

 

A szobanövények nem csupán tökéletes ékei lehetnek az otthonunknak, de néhány fajta a levegőt is megszűri, tisztítja.

A növények a fotoszintézis során eltávolítják a levegőből a szén-dioxidot, majd oxigént bocsátanak ki. Emellett pedig a levegőt is párásítják. Néhány szakember tudományosan is alátámasztotta, hogy több növény még olyan káros gázok kiszűrésére is alkalmas, mint a benzol, az ammónia, valamint a formaldehid. Ezeket az ártalmas gázokat a növény az apró pórusainak köszönhetően tudja elnyelni, de a gyökerek és a virágföld vize is képes elszívni.

A nagy forgalmú utak mellett található lakások, illetve a régi társasházak lakásaiban a káros anyagokat elszívó növények tartása kiváltképp fontos. Az alábbiakban a leghatásosabb és legpopulárisabb fajtákat ismerheti meg.

Zöldike, a szén-dioxid Afrikából származó ellensége.

A Dél-Afrikából származó zöldike az igazán hatékony légtisztító szobanövények sorát bővíti. A csokrosindának is nevezett növény a levegőben lévő szén-dioxid nagyjából 96%-át tudja kiszűrni. Tarthatjuk a hálószobában, de akár a nappaliba is helyezhetjük. A növénynek keskeny, hosszú levelei vannak, a közepén pedig fehéres csíkok találhatók. A valóban dekoratív növény indáin lévő virágok pedig még díszesebbé teszik.

Hogyan tartsuk?

Mivel a zöldike nem kényes növény, akkor is választhatjuk, ha nem vagyunk nagyon jártas növénytartók. A direkt fényt nem szereti ez a fajta növény, ezért inkább félárnyékos, hűvösebb helyet válasszunk számára. Vízigénye többé-kevésbé nagy, főleg tavasszal és nyáron ajánlott hetente öntözni. A hidegebb idő beköszöntével viszont kevesebb víz is elegendő számára. A tápanyagigénye közepes, ezért ősztől tavaszig elég tápoldatozni, télen azonban egyáltalán nem igényli.

csokrosinda.jpg

Annak ellenére, hogy a kertészetben is mindig változik a divat, a muskátli töretlen népszerűségnek örvend. Ennek a terasz- és szobanövénynek több fajtája is ismeretes, akár egész gyűjteményünk is lehet a különböző virágalakkal rendelkező muskátlikból. Akinek van többféle muskátlija, ősszel sem valószínű, hogy szívesen válna meg tőle, hogy tavasszal ismét beszerezze, hiszen egyes típusú muskátlik, mint például a tarka levelű, illetve a menta illatú, a nem könnyen beszerezhető növények sorát bővítik.

muskatli.jpg

Kaktuszt ajándékozni kitűnő ötlet, főként azok számára, akik szeretik a növényeket. Azonban ismernünk kell a kaktusz igényeit, és a szerint gondozni ezt a kényes növényt. Mi ehhez adunk néhány jó tanácsot.

Ötletek a karácsonyi kaktusz gondozásához
A karácsonyi kaktusz jelentősen különbözik a hazánkban jól ismert Xerofiton kaktuszoktól, azaz a sivatagi szárazságot jól tűrő társaitól. Ahogyan a neve is jól mutatja, a karácsonyi ünnepek ideje alatt ontja virágait, amennyiben megfelelő gondozást kapott. Egy gyönyörűen virágzó kaktusz az ünnepek idején már önmagában is nagy kihívás. Ha pedig sikerül, hogy pontosan karácsony napján pompázzon teljes fényében, virágaiban, még nagyobb az öröm. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, nem elegendő a gondozását egy héttel karácsony előtt elkezdeni.

karacsonyi-kaktusz-1.jpg

Ahogy közeledik a szent este, mind inkább azon gondolkodunk, hogyan tehetnénk a lakásunkat még ünnepibbé. Amennyiben ünnepi hangulatot szeretnél varázsolni a lakásba, semmiképpen se hagyd ki a szobanövényeket. Egy mikulásvirág, karácsonyi kaktusz vagy begónia asztaldíszként kiváló dekoráció lehet karácsonykor.

Mikulásvirág nem csak Mikuláskor
A mikulásvirág egyértelműen a karácsonyi ünnepekhez tartozó növény. Amennyiben nem csupán rövid ideig szeretnénk gyönyörködni a csodálatosan élénk színű mikulásvirágban, akkor helyezzük a lakás legvilágosabb részébe. Emellett arra is ügyeljünk, hogy 18–22 °C-os hőmérsékleten legyen. A mikulásvirágot akkor öntözzük, ha a talaj felszínén észleljük, hogy szárad. Gondoskodjunk arról is, hogy a cserépalátétből távolítsuk el a feleslegessé vált vizet. Ha tápoldatot is alkalmazunk, még tovább virágozhat a növény. Sőt, a mikulásvirág nem csak önmagában lehet a lakásunk éke, hanem a hajtáscsúcsait adventi koszorú díszítésére is felhasználhatjuk.
101206mikulasvirag.jpg

Aki szereti a virágokat, nem ritkán kap kedves ismerőseitől, rokonaitól ajándékba mikulásvirágot Szent Miklós napján, azaz Mikuláskor. Ha szeretnénk hosszabb ideig gyönyörködni a mikulásvirág színeiben, érdemes néhány tanácsot betartanunk a gondozásával kapcsolatban. Mivel a mikulásvirág kedvelt ajándék, a cserepet díszes papírba csomagolják. Célszerű, ha ezt rövid időn belül eltávolítjuk, hiszen a mikulásvirág különösképp oxigénigényes, a műanyag csomagolás miatt pedig nem jut elegendő oxigénhez. Erről ne feledkezzünk meg az öntözés alkalmával sem, csak akkor öntözzük meg ismét, ha a cserépben lévő föld már teljesen száraz. A cserép alá pedig ajánlott alátétet helyezni. A legjobb, ha minél előbb agyagcserépbe ültetjük át a növényt, mert így a gyökere több levegőhöz juthat, de emellett a vízgazdálkodása is jobb lesz.
mikulasviragok.jpg

Amennyiben te sem szeretnéd, hogy a nyár folyamán sokat gondozott növényed a tél beálltával tönkremenjen, érdemes lehet megfogadnod néhány tanácsot, hogy a telet átvészelve, tavasszal ismét meghálálhassa a gondoskodásod. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a téli hideget átvészelje? Mi most pontosan azt fogjuk elárulni, hogy a növények is élvezhessék a telet.

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy a növényeinket felkészítsük a téli időszakra? Mindenképpen meg kell tisztogatni, mielőtt bevinnénk. Távolítsuk el róla az elhalt, illetve beteg részeket, a ráhullott leveleket, valamint a száraz ágakat. Amennyiben kártevőket is találunk a növényünkön, semmiképpen se hagyjuk kezeletlenül. Az olyan növényt, melyen kártevők vannak, soha ne vigyük be. Lényeges szempont a növény téli helyének kiválasztása. Ha lombhullató növényről van szó, akár sötét helyen is át tudjuk teleltetni. Az örökzöld növények viszont fényt is igényelnek. A fényigény a hőmérséklet függvényében alakul. Léteznek fagytűrő, kifejezetten meleget igénylő, valamint olyan növények is, melyeket óvnunk kell a fagytól. Amennyiben mediterrán növényt szeretnénk teleltetni, a legjobb, ha világos helyet választunk a számukra, 10–12 °C mellett teleltethetjük, hogy ne száradjanak ki. A trópusi növények részére szintén világos helyet válasszunk. A 20–22 °C-os hőmérséklet a legideálisabb. Az öntözésnél ügyeljünk rá, hogy a talajuk csak nedves legyen, és ne vizes. Ne feledkezzünk meg róla, hogy minél melegebb helyet választunk növényünknek, annál több fényre lesz szüksége. Ha nem találunk mediterrán növényünknek helyet, akkor érdemes szétnéznünk alaposabban a szaküzletekben, hiszen ma már fagyfigyelővel ellátott, felfújható melegházak is kaphatók, melyek ideális áttelelést tesznek lehetővé.

Mikor vigyük be növényeinket?
Szinte alapszabály, hogy a cserepes növények zárt helyiségbe való elhelyezését minél későbbre halasszuk, valamint amint lehetőség van rá, ismét vigyük ki. A növények ugyanis jobban kedvelik a kinti környezetet a bentinél. A bentlétet a növények ugyanis stresszként élik meg. Az angyaltrombitát, a murvafürtöt, a hibiszkuszt és a kunkort óvnunk kell a fagytól. A selyemmályva, a kefevirág, a kasszia, a citrus, a teacserje és az ólomgyökér kibírja az enyhébb fagyot. A szívósabb növények, mint például a japán babérsom, a Norfolk-szigeti fenyő, a szamócafa, az európai ciprus, a japán naspolya, a babér, az olíva és az opáljuhar a közepes fagyokat is jól viselik.

Mire figyeljünk a télikertben?
Ha télikertünk van, szigorúan oda kell figyelnünk a higiéniára. Legalább havonta egyszer tisztogassuk meg a növényeket olyan alapossággal, mint amikor bevittük őket. Január végén pedig már a kártevőkre is érdemes odafigyelnünk, hiszen a pajzstetvek már ekkor megjelenhetnek. Az év második hónapjától a takácsatkákkal, a karmazsintetvekkel és levéltetvekkel is számolhatunk. A télikertben is lényeges lehet a fagyfigyelő telepítése. Ha ugyanis magasra szökik a hőmérséklet, fagymentes szellőzésről kell gondoskodnunk. Az üveges télikertek már február elejétől nagyon melegek lehetnek. A teleltetés alkalmával viszont gondoskodnunk kell róla, hogy a növények ne legyenek kitéve nagyobb hőmérséklet-ingadozásoknak, de arra is érdemes ügyelnünk, hogy korábban se vigyük ki őket a szabadba.

Tudnivaló néhány növényfajta teleltetéséről
A daturát, más nevén angyaltrombitát az első fagy előtt érdemes bevinni. Amennyiben a növény lehullatta a leveleit, ám az erősebb fát nem érte kár, nem puha és barna, szintén ajánlott bevinni. Ilyenkor még ugyanis nem érte nagyobb károsodás. Csupán kicsit metsszük meg, ugyanis minél nagyobb részt vágunk le belőle, annál később fogja tavasszal virágait bontani. Ezt a növényfajtát világos és hűvös helyen teleltessük, nagyjából 2–5 °C mellett. Ne tegyük nagyon sötét helyre, mert a leveleit lehullajtja, a jó idő beálltával pedig később fog rügyezni. A leveles növényeket a téli hónapok alatt csak mértékkel öntözzük, hogy a levelei megmaradhassanak.

A fügefán már megtalálhatjuk az éretlen gyümölcsöt. A fagyot jól viselő fügefák, mint amilyen például a lila füge (Bayernfeige Violetta) cserépben a -5 °C-os külső hőmérsékletet is jól viseli akkor, ha biztosítjuk számára a vízelvezetést, valamint ha cseréppel együtt gyapjúval bevonjuk. A legpraktikusabb megoldás, ha a cserepet bevisszük a garázsba, ugyanis itt sötét helyen lehet, valamint a fagy is kevésbé éri. Ha megfelelően öntözzük, a gyümölcse nem szárad el. Fontos, hogy a fügefát ne tegyük ki szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoknak, mint az erős téli napsütés, majd az éjszakai fagy. Ellenkező esetben a fa gyümölcse összezsugorodik, majd lehullik.

A szerelemvirág minden lombos fajtáját hűvös és világos helyen teleltessük, megközelítőleg 5–10 °C-os hőmérsékleten. Csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki. Ha lombhullató típusról van szó, akár sötét helyen is bátran teleltethetjük. Ezeket azonban nem szükséges öntözni. Ajánlott őket a jó idő beköszöntével kétévente átültetni.
szerelemvirag.jpg

A téli hónapokban a színektől mentes táj látványa nem igazán gyönyörködtető, ám ha télen is virágzó növényt ültetünk, nem kell a kopár, szürke és kietlen kert látványával számolnunk. Korántsem megszokott, hogy plusz hőmérséklet uralkodjon télen. Ilyenkor nem csupán az emberek érzik a tavasz hangulatát, hanem a növények is. Ismerkedjünk meg azokkal a növényekkel, melyek színesebbé tudják tenni a hideg időben is kertünket!

Bangitafélék
Ha olyan növényt szeretnénk, amelyik hamar ontja gyönyörű virágait, akkor a bangitafélék közül az illatos bangita kiváló választás. Elsőként ugyanis a Kínából származó rózsás bangita (Viburnum farreri) hozza rózsaszín és fehér virágait. Mindössze néhány hetet kell csak várni az illatos bangita hibridjére, a kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense 'Dawn') csodálatos virágaira. Ha jók a kerti viszonyok és védett fekvésben vannak, akkor még a tél elején is virágokat fakaszthatnak.


 

A téli időszakban sokszor epekedünk a tavaszi és a nyári napsütést kedvelő, a színskála minden árnyalatában pompázó virágok után. Nem kell elkeserednünk, hiszen jó néhány növényfajta a hideg napokat is teljes pompájában éli túl, ezáltal csempészve színt a balkonjainkra.

A növények és a virágok szeretete ihlette azokat a művészinek is nevezhető alkotásokat, melyek ma már Sao Paulo utcáit ékesítik. Felipe Carrelli megelégelte a sok működésképtelen és elhagyott autót, és nagyszerű ötlete támadt, újraértelmezte őket. Barátaival is megosztotta az ötletét, Tobias Rodil-lal és Thiago Carvalhaesszel, akik szintén művészeti beállítottságúak. Az eleinte elméleti ötleteket hamarosan tett is követte, melynek eredményeképpen megszületett a ma már Ocupe Carrinho projekt nevet viselő első alkotás, amelyet rövid időn belül még két kreáció követett.