Kertészkedj a lakásban címmel új sorozatot indítunk a blogon, amiben lerántjuk a leplet a hiedelmekről és legendákról, amik a szobakertészkedést övezik.

Szeretnénk sokféle ötletet bemutatni ebben a sorozatban, így reményeink szerint mindenki megtalálja a kedve, lakása és pénztárcája számára ideális megoldást a beltéri kertészkedés terén.

 

Mi is az a micro green?

A csírák után a legkönnyebben és leggyorsabban termeszthető étkezési növények a micro green-ek. Már csak amiatt is nevezhetnénk következő lépésnek, mert a növény életszakaszában is a csíra-lét után következik.

Akkor nevezzük a növényt micro greennek, mikor kezdetleges gyökérrel és az első szikleveleken kívül néhány igazi levéllel is rendelkezik már a növény. A micro greenek-et ‒ a csírákkal ellentétben ‒ már termőközegen termesztik.

Fogyasztásuknak a csírákhoz hasonló egészségi előnyei vannak, azonban magasabb tápértékkel rendelkeznek. Csupán 1-3 hét alatt nagy mennyiségű, különböző micro green termeszthető.

Intenzív ízű és látványos növények ezek, amiket előszeretettel használnak a fine dining éttermek is. Alapanyagként és nyersen, salátaként is felhasználhatók, kifejezetten olcsó, gyors és egyszerű tápanyag- és vitaminforrás a téli hónapokban.

 

A szobanövényekkel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdés az öntözéshez kapcsolódik: Hányszor kell öntözni? Nem hiába, hiszen a szobanövények kipusztulásának elsődleges oka a helytelen öntözés. De válaszolhatunk-e erre a kérdésre egyértelműen?

 870518f343dac43b6b80f6a41db782b4.jpgKép forrása: Instagram @houseplantclub

Anglia egyik legnagyobb kertészetében a kezdők hetekig csak az öntözéssel foglalkozhatnak. Ezáltal a dolgozó megtanulja a növények ápolásának igazi alapját, illetve kiszűrhetők azok az emberek, akik nem fordítanak elég figyelmet a növényekre. Ugyanis nem csak az öntözés számít, hanem az is, hogy felismerjük: meg kell-e egyáltalán öntözni adott időben a növényünket.

Meglepő tény, de több növény esik áldozatul a túlöntözésnek, mint ahány a feledékenységnek, azaz az öntözés hiányának.

plants-watering-can.jpgKép forrása: www.coolgarden.me

 

Mik hát az aranyszabályok, melyek segítségével nagyobb esélyünk lesz szép, egészséges szobanövényeket tartani?

 

Kertészkedj a lakásban címmel új sorozatot indítunk a blogon, amiben lerántjuk a leplet a hiedelmekről és legendákról, amik a szobakertészkedést övezik.

Mivel a városi kertészkedés a fő profilunk, és mi is városi kertészek vagyunk, elsősorban azoknak szeretnénk hasznos tippekkel szolgálni, akik szintén nem rendelkeznek egy kis konyhakerttel sem, csupán a lakásunkban rejlő lehetőségeket tudják kiaknázni.

Szeretnénk sokféle ötletet bemutatni ebben a sorozatban, így reményeink szerint mindenki megtalálja a kedve, lakása és pénztárcája számára ideális megoldást a beltéri kertészkedés terén.

 cupsprouts.jpeg

De miért éppen csíra?

Kezdetnek a csíratermesztést választottam, hiszen talán ez igényli a legkevesebb energia- és pénz befektetést, ráadásul nem igényel túl sok helyet és fényt sem. De ne is szaladjunk ennyire előre.

A csírafogyasztás az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend, főként a városi emberek körében. Ahogy terjed az egészségtudatos életmód, úgy lehet egyre szélesebb körben kapni különböző előre csomagolt csírákat az üzletekben. Nem véletlenül, hiszen már köztudomású, hogy mennyire egészségesek. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és bontott, könnyen emészthető tápanyagokkal, míg azonban zsírban és szénhidrátban szegények.

Ami pedig szintén nagyon fontos: finomak is! Friss, a kifejlett növényre emlékeztető ízük feldob minden szendvicset, salátát. A teljes kulináris élmény betetőzéseként pedig még látványosak is!

Képek forrása: Pinterest

 

9 növény sötét lakásba

2017.11.30. 06:00

A legtöbb ember természeténél fogva kedveli a zöld, növényes-fás helyeket. A városi ember visszavágyódása a természetbe a szobanövényeiben fejeződik ki. Azonban sokan nem rendelkezünk hatalmas ablakokkal rendelkező, napfényes, világos lakással, így ezt a vágyunkat kicsi, félárnyékos lakásunkban próbáljuk beteljesíteni.

Magam is imádom a növényeket a lakásban, legyen szó szukkulensekről, kaktuszokról, virágzó növényekről vagy levéldísznövényekről. Sajnos a lakásom  fénymennyisége nem elegendő az általam leginkább kedvelt növények tartására. Erre persze úgy jöttem rá, hogy sajnos elpusztítottam egy sereg növényt az évek folyamán a kísérletezések közepette.

Éppen ezért összeválogattam azokat a növényeket, melyek mérsékelt fényigénnyel rendelkeznek, így nektek már nem kell növények seregein kísérleteznetek, mire megtaláljátok azokat, amik egészségesen és gyönyörűen fejlődnek fénnyel kevésbé szerencsésen megáldott helyeken is.

 

Dracéna (Dracaena)


A dracéna, vagy más néven sárkányfa látványos megjelenéssel rendelkezik. Nem csíkos változatai kifejezetten szeretik a félárnyékos helyeket. Maximum hetente egyszer öntözd, és véletlenül se tedd ki közvetlen napfénynek! Mindezek mellett a levegő szén-dioxid tartalmát is csökkenti. További pozitív hatása, hogy az olyan káros anyagokat is kiszűri a levegőből, mint a formaldehid, a benzol, a xylol és a triklór-etilén.

Képek forrása: everystockphoto.com & pinterest.com

 

A hosszú téli hónapokban, mikor már szinte délután besötétedik és a nyáron burjánzó virágok is cserben hagynak, van néhány növény, amelyikre ilyenkor is számíthatunk. Nekik köszönhetően télen sem kell lemondani a virágok látványáról, hiszen az ő virágzási idejük éppen ilyenkorra esik. A leghidegebb évszakban is gondoskodnak arról, hogy ne csak zöld, de színpompás virágok is legyenek otthonodban!

 

Fokföldi (Afrikai) ibolya
(Saintpaulia ionantha)

Az év nagy részében a fokföldi ibolya kedveli a keleti vagy nyugati tájolású ablakot, de télen jobb, ha átköltözteted egy naposabb helyre, délre néző ablak közelébe.

 

Képek forrása: everystockphoto.com

A virágoknak számos előnyös tulajdonságuk van. Tisztítják a levegőt, friss oxigént biztosítanak, üdévé teszik otthonunkat, de ezenkívül még hűtik is a lakást. Amikor a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, ez sem mellékes szempont. Városi kis lakásban nem egyszerű helyet biztosítani a növényeknek. Ebben kívánunk segíteni: egyszerű, szokatlan ötletekkel otthonunk még több pontján élvezhetjük mindazt a jót, amit a növények nyújtani képesek.

 A képekre kattintva galéria nyílik jobbnál jobb ötletekkel!

 

Ültess az asztalra!

Az étkezőasztal kitűnő hely a növények számára. Általában kis tálkákat, gyertyákat vagy vázákat teszünk a közepére, de egy élő növénnyel az egésznek más hangulatot adhatunk. Dekoratív cserépben változatos virágkombinációkat is létrehozhatunk. Hogy az összhatás igazán harmonikus legyen, ugyanabból a fajtából a lakás több pontjára is tehetünk.  

 Képek forrása: Pinterest

 

A szobanövények nem csupán tökéletes ékei lehetnek az otthonunknak, de néhány fajta a levegőt is megszűri, tisztítja.

A növények a fotoszintézis során eltávolítják a levegőből a szén-dioxidot, majd oxigént bocsátanak ki. Emellett pedig a levegőt is párásítják. Néhány szakember tudományosan is alátámasztotta, hogy több növény még olyan káros gázok kiszűrésére is alkalmas, mint a benzol, az ammónia, valamint a formaldehid. Ezeket az ártalmas gázokat a növény az apró pórusainak köszönhetően tudja elnyelni, de a gyökerek és a virágföld vize is képes elszívni.

A nagy forgalmú utak mellett található lakások, illetve a régi társasházak lakásaiban a káros anyagokat elszívó növények tartása kiváltképp fontos. Az alábbiakban a leghatásosabb és legpopulárisabb fajtákat ismerheti meg.

Zöldike, a szén-dioxid Afrikából származó ellensége.

A Dél-Afrikából származó zöldike az igazán hatékony légtisztító szobanövények sorát bővíti. A csokrosindának is nevezett növény a levegőben lévő szén-dioxid nagyjából 96%-át tudja kiszűrni. Tarthatjuk a hálószobában, de akár a nappaliba is helyezhetjük. A növénynek keskeny, hosszú levelei vannak, a közepén pedig fehéres csíkok találhatók. A valóban dekoratív növény indáin lévő virágok pedig még díszesebbé teszik.

Hogyan tartsuk?

Mivel a zöldike nem kényes növény, akkor is választhatjuk, ha nem vagyunk nagyon jártas növénytartók. A direkt fényt nem szereti ez a fajta növény, ezért inkább félárnyékos, hűvösebb helyet válasszunk számára. Vízigénye többé-kevésbé nagy, főleg tavasszal és nyáron ajánlott hetente öntözni. A hidegebb idő beköszöntével viszont kevesebb víz is elegendő számára. A tápanyagigénye közepes, ezért ősztől tavaszig elég tápoldatozni, télen azonban egyáltalán nem igényli.

csokrosinda.jpg

Annak ellenére, hogy a kertészetben is mindig változik a divat, a muskátli töretlen népszerűségnek örvend. Ennek a terasz- és szobanövénynek több fajtája is ismeretes, akár egész gyűjteményünk is lehet a különböző virágalakkal rendelkező muskátlikból. Akinek van többféle muskátlija, ősszel sem valószínű, hogy szívesen válna meg tőle, hogy tavasszal ismét beszerezze, hiszen egyes típusú muskátlik, mint például a tarka levelű, illetve a menta illatú, a nem könnyen beszerezhető növények sorát bővítik.

muskatli.jpg

Kaktuszt ajándékozni kitűnő ötlet, főként azok számára, akik szeretik a növényeket. Azonban ismernünk kell a kaktusz igényeit, és a szerint gondozni ezt a kényes növényt. Mi ehhez adunk néhány jó tanácsot.

Ötletek a karácsonyi kaktusz gondozásához
A karácsonyi kaktusz jelentősen különbözik a hazánkban jól ismert Xerofiton kaktuszoktól, azaz a sivatagi szárazságot jól tűrő társaitól. Ahogyan a neve is jól mutatja, a karácsonyi ünnepek ideje alatt ontja virágait, amennyiben megfelelő gondozást kapott. Egy gyönyörűen virágzó kaktusz az ünnepek idején már önmagában is nagy kihívás. Ha pedig sikerül, hogy pontosan karácsony napján pompázzon teljes fényében, virágaiban, még nagyobb az öröm. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, nem elegendő a gondozását egy héttel karácsony előtt elkezdeni.

karacsonyi-kaktusz-1.jpg

Ahogy közeledik a szent este, mind inkább azon gondolkodunk, hogyan tehetnénk a lakásunkat még ünnepibbé. Amennyiben ünnepi hangulatot szeretnél varázsolni a lakásba, semmiképpen se hagyd ki a szobanövényeket. Egy mikulásvirág, karácsonyi kaktusz vagy begónia asztaldíszként kiváló dekoráció lehet karácsonykor.

Mikulásvirág nem csak Mikuláskor
A mikulásvirág egyértelműen a karácsonyi ünnepekhez tartozó növény. Amennyiben nem csupán rövid ideig szeretnénk gyönyörködni a csodálatosan élénk színű mikulásvirágban, akkor helyezzük a lakás legvilágosabb részébe. Emellett arra is ügyeljünk, hogy 18–22 °C-os hőmérsékleten legyen. A mikulásvirágot akkor öntözzük, ha a talaj felszínén észleljük, hogy szárad. Gondoskodjunk arról is, hogy a cserépalátétből távolítsuk el a feleslegessé vált vizet. Ha tápoldatot is alkalmazunk, még tovább virágozhat a növény. Sőt, a mikulásvirág nem csak önmagában lehet a lakásunk éke, hanem a hajtáscsúcsait adventi koszorú díszítésére is felhasználhatjuk.
101206mikulasvirag.jpg