Kertészkedj a lakásban címmel új sorozatot indítunk a blogon, amiben lerántjuk a leplet a hiedelmekről és legendákról, amik a szobakertészkedést övezik.

Szeretnénk sokféle ötletet bemutatni ebben a sorozatban, így reményeink szerint mindenki megtalálja a kedve, lakása és pénztárcája számára ideális megoldást a beltéri kertészkedés terén.

 

Mi is az a micro green?

A csírák után a legkönnyebben és leggyorsabban termeszthető étkezési növények a micro green-ek. Már csak amiatt is nevezhetnénk következő lépésnek, mert a növény életszakaszában is a csíra-lét után következik.

Akkor nevezzük a növényt micro greennek, mikor kezdetleges gyökérrel és az első szikleveleken kívül néhány igazi levéllel is rendelkezik már a növény. A micro greenek-et ‒ a csírákkal ellentétben ‒ már termőközegen termesztik.

Fogyasztásuknak a csírákhoz hasonló egészségi előnyei vannak, azonban magasabb tápértékkel rendelkeznek. Csupán 1-3 hét alatt nagy mennyiségű, különböző micro green termeszthető.

Intenzív ízű és látványos növények ezek, amiket előszeretettel használnak a fine dining éttermek is. Alapanyagként és nyersen, salátaként is felhasználhatók, kifejezetten olcsó, gyors és egyszerű tápanyag- és vitaminforrás a téli hónapokban.

 

Miért termessz micro greent?

  • gyors
    Magtól a tányérig csak 1-3 hét alatt (fajtától függően)

  • helytakarékos
    Ideális kis lakásokba is, mert kis helyen hatalmas mennyiség termeszthető

  • olcsó
    Alig szükséges hozzá eszköz, azok is olcsón beszerezhetók

  • bárki képes rá
    Minimális energiabefektetéssel és nulla hozzáértéssel is nagy sikerek érhetők el

  • bárhol, bármikor
    Télen, nyáron, sötét és világos helyen, balkonon, teraszon és lakásban is megoldható a termesztésük

  • friss
    Fogyasztás előtt is leszedhető, így a maximális tápanyagmennyiséghez jutunk

  • újrahasznosítható
    Egy vetés akár többször is szüretelhető fajtától függően

  • gyerekbarát
    Kiváló móka gyerekkel együtt vetni és aratni, így nemcsak hasznos program lesz, hanem a gyerkőc láthatja és megkóstolhatja munkájának gyümölcsét. A magokkal együtt a kertészet szeretetét is elültethetjük. :)

 9395_5776_popup.jpg

Hogyan?

A micro greenek a csírákkal ellentétben igényelnek némi fényt, azonban nem túl sokat, így a szobába bejutó fény is elegendő, azonban sötét lakásban egy kis rásegítés is olcsón összehozható.

Nincs másra szükség, csak némi ültető közegre, egy lapos tálcára vagy propagátorra, kézi permetezőre, és a magokra ízlés szerint. Fontos, hogy ahogy a csírák esetében is, itt is csíráztatáshoz való magot vásároljunk BIO boltokban, és ne pedig vetőmagot gazdaboltokban.

 

  1. érdemes sterilizált földet vásárolni, vagy előzetesen a sütőben sterilizálni a földet, a nagy szemű magokat pedig beáztatni éjszakára.

  2. egy tiszta tálcára egyenletesen elterítjük a földet

  3. kézi permetező segítségével vízzel bepermetezzük

  4. bőségesen szórunk a föld tetejére a magokból (érdemes egy tálcára egy fajtát), majd tenyérrel gyengéden nyomkodjuk rá picit őket.

  5. ha propagátorral dolgozunk, tegyük rá a fedőt. Ha tálcával, érdemes a csírázás első szakasza idejére letakarni azt (légáteresztő lyukakat hagyva).

  6. Az első sziklevelek kifejlődése után már fényre van szükségük.

 

Sötét, langyos helyen tároljuk a csírázás ideje alatt, és ne hagyjuk kiszáradni a magokat. Ha szükséges, permetezővel finoman locsoljuk meg őket újból.

A növekedés alatti fényigény kielégítésére a konyhaablak is megteszi, de hatékonyabb, ha a konyhapult fölé szerelt kertészeti neon fénycső alá tesszük. (Kertészeti neon csöveket ITT vásárolhatsz) Ha igazán mobilis és profi megoldást keresel, propagátort és hozzá való világítást is használhatsz.

2-10 centiméteres micro green növénykék már fogyaszthatók. Ollóval vágjuk le a talaj feletti részt.

Pro tip: Növekedés közben adjunk a permetezővízhez BIO műtrágyát, pl. alga kivonatot. Ez természetes módon serkenti a növekedést. 

 

 




A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr2613497873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása