Kertészkedj a lakásban címmel új sorozatot indítunk a blogon, amiben lerántjuk a leplet a hiedelmekről és legendákról, amik a szobakertészkedést övezik.

Mivel a városi kertészkedés a fő profilunk, és mi is városi kertészek vagyunk, elsősorban azoknak szeretnénk hasznos tippekkel szolgálni, akik szintén nem rendelkeznek egy kis konyhakerttel sem, csupán a lakásunkban rejlő lehetőségeket tudják kiaknázni.

Szeretnénk sokféle ötletet bemutatni ebben a sorozatban, így reményeink szerint mindenki megtalálja a kedve, lakása és pénztárcája számára ideális megoldást a beltéri kertészkedés terén.

 cupsprouts.jpeg

De miért éppen csíra?

Kezdetnek a csíratermesztést választottam, hiszen talán ez igényli a legkevesebb energia- és pénz befektetést, ráadásul nem igényel túl sok helyet és fényt sem. De ne is szaladjunk ennyire előre.

A csírafogyasztás az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend, főként a városi emberek körében. Ahogy terjed az egészségtudatos életmód, úgy lehet egyre szélesebb körben kapni különböző előre csomagolt csírákat az üzletekben. Nem véletlenül, hiszen már köztudomású, hogy mennyire egészségesek. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és bontott, könnyen emészthető tápanyagokkal, míg azonban zsírban és szénhidrátban szegények.

Ami pedig szintén nagyon fontos: finomak is! Friss, a kifejlett növényre emlékeztető ízük feldob minden szendvicset, salátát. A teljes kulináris élmény betetőzéseként pedig még látványosak is!

Képek forrása: Pinterest

 

Csíráztatás 101...avagy inkább 1-2-3

A bolti csírákkal nem árt óvatosan bánni, ugyanis nem ismerhetjük a tárolás és szállítás körülményeit. A szigorú minőségbiztosítás ellenére is megjelenhet rajtuk a gomba és penész, ami sokszor észrevehetetlen marad, azonban az egészségre veszélyes lehet.

Nem utolsó sorban a bolti csíra nem éppen olcsó mulatság, miközben fillérekből csíráztathatunk magunknak otthon bőséggel mindenféle magvakat, ami így az általunk ellenőrzött folyamatnak köszönhetően biztosan friss és egészséges.

alfalfa-sprouts-nutrition-and-sprouting.jpg


Hogy hogyan is állj neki? Csupán néhány lépés választ el az otthoni kertészkedés legegyszerűbb formájának űzésétől.

  1. Vásárolj magot!
    Nagyon fontos, hogy csíráztatáshoz való magot vásárolj (ami bármelyik BIO boltban, vagy nagyobb élelmiszer üzletben megkapható már igen olcsón), ugyanis a gazdaboltokban vegyszerekkel kezelt magokat árulnak, amiknek elfogyasztása veszélyes!
    csiramagok.jpg

  2. Szerezz be egy csíráztató edényt
    Bármely bio-boltban kapható, azonban ha olcsóbban szeretnéd megúszni, kiválóan alkalmas erre a célra egy palánta nevelő propagátor is, aminek kicsi és olcsó verziói kertészeti boltokban beszerezhetők. (Pl. ITT)
    csiraztato_edenyek.jpg
  3. Csíráztass!
    Áztasd be a magokat egy éjszakára, majd terítsd ki őket a választott edénybe. Fényt és további nedvességet nem igényelnek. A propagátor teteje bent tartja a szükséges magas páratartalmat. Pár napon belül beindul a maghéj felrepedése, és megjelennek a csírák. Fontos, hogy innentől felgyorsulnak az események, és gyorsan nőnek a kis hajtások. Érdemes minél előbb elfogyasztani őket, hogy elkerülhető legyen a penész megjelenése!
    csira.jpg

 

Nem mindegy, hogyan!

Az otthoni csíráztatásnak is megvannak a maga veszélyei, pl. fontos utána nézni, melyek azok a növények, amiknek csírái esetleg károsak az egészségre, illetve különösen fontos szoros figyelmet fordítani a kis “veteményesre”, ugyanis a csírázáshoz szükséges sötét és nedves közeg ideális a penész és gomba fejlődéshez.

Arról, hogy melyik csírák veszélyesek, mik a csíráztatás alapszabályai, és hogyan folytathatjuk biztonságosan a csírakertészkedést, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) hírlevelében olvashatsz bővebben.

Ha elővigyázatos vagy és  olvasol a témában, mielőtt belefogsz, nem érhet meglepetés, csupán gyors sikerélmény a csíráztatás során.

A téli hónapokban rendkívül feldobják az étkezést a különböző csírák, melyekből - ha a legendák ellenére nem is fedezhető minden vitamin szükségletünk, - még extra vitaminokhoz és tápanyagokhoz is juthatunk azokban a hónapokban, mikor a legkevesebb természetes vitaminhoz jutunk.

Ti próbálkoztatok már csíráztatással? Melyik volt a kedvencetek?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr9013427983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása