Kaktuszt ajándékozni kitűnő ötlet, főként azok számára, akik szeretik a növényeket. Azonban ismernünk kell a kaktusz igényeit, és a szerint gondozni ezt a kényes növényt. Mi ehhez adunk néhány jó tanácsot.

Ötletek a karácsonyi kaktusz gondozásához
A karácsonyi kaktusz jelentősen különbözik a hazánkban jól ismert Xerofiton kaktuszoktól, azaz a sivatagi szárazságot jól tűrő társaitól. Ahogyan a neve is jól mutatja, a karácsonyi ünnepek ideje alatt ontja virágait, amennyiben megfelelő gondozást kapott. Egy gyönyörűen virágzó kaktusz az ünnepek idején már önmagában is nagy kihívás. Ha pedig sikerül, hogy pontosan karácsony napján pompázzon teljes fényében, virágaiban, még nagyobb az öröm. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, nem elegendő a gondozását egy héttel karácsony előtt elkezdeni.

karacsonyi-kaktusz-1.jpg


A karácsonyi kaktusz miért nem pontosan karácsonykor virágzik?
Sűrűn panaszkodnak a karácsonyi kaktuszra, hogy nem akkor virágzik, amikor ez a neve szerint várható, vagyis karácsonykor. Amennyiben ezt tapasztaljuk a kaktuszunknál, akkor az azt jelenti, hogy valami nincs rendben. A továbbiakban a karácsonyi kaktusz gondozásánál leggyakrabban jelentkező problémákról lesz szó.

Ismerjük a kaktuszunkat?
A karácsonyi kaktuszt a botanikusok Schlumbergera bridgesiinek nevezik. Az ünnepi kaktuszok csoportjába tartozik, ahogyan a hálaadás kaktusz és a húsvéti kaktusz is. Egyértelmű, hogy ezek a növnyek a virágzásuk idejéről kapták nevüket. A karácsonyi kaktusz virágai leggyakrabban rózsaszínűek, de emellett létezik piros, lila és fehér virágú is. Ez a típusú kaktusz igényli a vizet, hiszen trópusi növény. A természetben olyan helyeken található meg a karácsonyi kaktusz, ahol orchideák is vannak, Brazíliában őshonos. Annak, hogy a karácsonyi kaktusz nem az elvárt idejének megfelelően virágzik, több oka is lehet. Az első alapfeltétele annak, hogy a kaktuszunk virágozzon, a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Ez a típusú kaktusz a hűvös klímát kedveli. Ügyeljünk rá, hogy a karácsonyi kaktuszunkat ne a lakásunk meleg pontjaira helyezzük el. Még véletlenül se tegyük a fűtőtesthez közel. A növénynek nappal 16–21°C, éjszaka pedig 13–18°C az ideális hőmérséklet. Mindezek mellett ennek a kaktusznak az optimális fényviszonyokat is biztosítanunk kell annak érdekében, hogy virágokkal ajándékozzon meg minket. Szeptembertől kezdődően 12–13 órán keresztül sötétben kell tartanunk. Amennyiben ezt biztosítjuk a számára, december elején megjelennek a virágok. Ha pedig a kaktuszt minden nap néhány órára olyan helyen tartjuk, ahol direkt napfényt kap, még szebb virágokban gyönyörködhetünk majd.
Mint már említettük, a karácsonyi kaktusz trópusi növény, ezért rendszeres öntözést is igényel. Amennyiben azt észleljük, hogy a földje száraz, azonnal meg kell öntözni. Ám ezenkívül oda kell még figyelni arra is, hogy a cserép jó vízelvezetésű legyen. Ez a fajta kaktusz nem fog virágozni, ha olyan cserépben kapott otthont, melyben megreked a víz. Nagyon egyszerűen megfogalmazva: az egészséges szobanövény titka a nedves, ám jó vízelvezetésű talaj, illetve cserép. A karácsonyi kaktuszt műtrágyával is elláthatjuk, de ezt ne a növény nyugalmi állapotában tegyük, hanem a virágzás közeledtével. Ekkor kéthetente trágyázzuk a növényt.

Ajándékozzunk virágzó szobanövényt karácsonyra!
Egy virágzó karácsonyi kaktusszal még színesebbé tehetjük az ünnepi dekorációt. Mivel ennek a kaktusznak színpompás virágai vannak, nem kíván más díszítést. Olyan helyre érdemes tenni a virágzó karácsonyi kaktuszunkat, ahol hangsúlyos lesz a szépsége. A kaktusz lelógó levelekkel rendelkezik, melynek végén helyezkednek el a virágok, így kiváló megoldás, ha függő virágtartó kosárba tesszük.
Karácsonyi ajándékként nagyszerű a csodálatos virágokat hozó karácsonyi kaktusz. Mivel ez a kaktuszfajta többnyire szüntelenül virágzik márciusig, a megajándékozott az újév első hónapjaiban is gyönyörködhet a virágokban. Azonban érdemes jelezni, hogy a kaktusz nyugalmi állapota február környékén kezdődik, majd decemberben pompázik ismét teljes fényében, azaz virágzik ismét. Ne feledkezzünk meg a karácsonyi kaktusz új tulajdonosát ellátni néhány gondozási tanáccsal.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr818188132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arsenal71 2015.12.23. 11:35:30

A mienk ismeri a naptárt. Gyönyörűen virágzik. :)
süti beállítások módosítása