Aki szereti a virágokat, nem ritkán kap kedves ismerőseitől, rokonaitól ajándékba mikulásvirágot Szent Miklós napján, azaz Mikuláskor. Ha szeretnénk hosszabb ideig gyönyörködni a mikulásvirág színeiben, érdemes néhány tanácsot betartanunk a gondozásával kapcsolatban. Mivel a mikulásvirág kedvelt ajándék, a cserepet díszes papírba csomagolják. Célszerű, ha ezt rövid időn belül eltávolítjuk, hiszen a mikulásvirág különösképp oxigénigényes, a műanyag csomagolás miatt pedig nem jut elegendő oxigénhez. Erről ne feledkezzünk meg az öntözés alkalmával sem, csak akkor öntözzük meg ismét, ha a cserépben lévő föld már teljesen száraz. A cserép alá pedig ajánlott alátétet helyezni. A legjobb, ha minél előbb agyagcserépbe ültetjük át a növényt, mert így a gyökere több levegőhöz juthat, de emellett a vízgazdálkodása is jobb lesz.
mikulasviragok.jpg


A mikulásvirág rövidnappalos növény
A mikulásvirág ékei a színes levelek. Bár a legelterjedtebb a piros színű mikulásvirág, kapható rózsaszín, lazacszín, krémfehér, de még tarkán csíkozott fellevelű fajták is. A gyönyörű színben pompázó fellevelek csak akkor fejlődnek ki, ha a virágképződés megkezdődik. Ehhez rövidnappalos körülmények szükségesek, azaz ha az állandó megvilágítás ideje kevesebb mint tíz óra. A termesztők ezt a feltételt sötétítéssel biztosítják a növény számára. Ha a mikulásvirágot lakásban tartjuk, a színes fellevelű főhajtások elvirágzása után csak zöld levelek fejlődnek.

Fényes és hűvös helyen tartsuk
A mikulásvirágnak úgy kedvezhetünk, ha a lakás napfényes részén helyezzük el, ám a tűző napsugaraktól óvjuk. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletet, és a huzatot sem. Éppen ezért tartsuk távol a nyílászáróktól, és olyan helyiségbe tegyük, ahol a hőmérséklet maximum 16 és 18 °C közötti. 23 °C felett a mikulásvirág biztosan el fog pusztulni. Ennek a növénynek a száraz levegő is árt, éppen ezért a fűtőtesttől távoli helyet keressünk neki. Ha száraz levegőjű a lakásunk, ajánlott napi egyszer kézi párásítóval növelni a növény körül a páratartalmat. A mikulásvirág annál tovább virágzik, minél több fényt kap. Március-áprilisban viszont biztosan elvirágzik. Ilyenkor a főhajtást el kell távolítani az oldalelágazásig, majd át is kell ültetni. Ha van rá lehetőségünk, akkor anyagból készült cserépedényt válasszunk a mikulásvirág számára. Az ültetőközeg pedig enyhén savanyú legyen, azaz 6,2 pH körüli. Kevés öntözés mellett háromhetenként tápoldatozzuk a növényt. Nyáron kéthetente javasolt tápoldatozni. A meleg nyári napok beköszöntével a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de továbbra is óvjuk a tűző naptól.

poinsettia.jpg
A mikulásvirág virágoztatása
Ha ismét szeretnénk a mikulásvirág káprázatos virágaiban gyönyörködni, akkor ősszel próbáljuk meg az újravirágoztatást. A növény felleveleinek elszíneződése, valamint a bimbóképződése csak abban az esetben indul meg ismét, ha a rövidnappalos körülményeket biztosítjuk. Szeptember folyamán helyezzük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe. Amennyiben szeretnénk, hogy a mikulásvirág ismét élénk virágokat hozzon, október közepétől kilenc héten keresztül 14–15 órás időtartamra borítsunk a növényre kartondobozt. Ha a körülmények adottak, elhelyezhetjük a mikulásvirágot egy üres, sötét és jól záródó szekrényben is a sötét szakasz idejére. Ügyeljünk rá, hogy a világos időszakban a növény megfelelő mennyiségű fényt kaphasson. A rövidnappalos kezelést a színes fellevelek megjelenését követően befejezhetjük. Ha azt szeretnénk, hogy a növény virágai még élénkebb színben pompázzanak, mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözzük. Így jövő karácsonykor még élénkebb színű és gazdagon elágazó mikulásvirágot helyezhetünk az ünnepi asztalra.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr318143008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lova 2015.12.07. 10:00:53

Én egyszer megpróbáltam másodvirágzásra bírni egy amúgy nagyon ellenálló példányt, az lett a vége, hogy elsárgultak és lehullottak a levelei és elpusztult. Pedig komolyabban utánaolvastam és heteken keresztül azonos időben betettem egy sötét szobába, kb 8 óra világosság után.
Vagy a mozgatást nem bírta vagy szimplán nem vette, hogy ez most "rövidnappal". :)
Szóval a virágoztatást csak elszánt profiknak ajánlom, nekünk többieknek ott van az ötszáz forintos új növény...
süti beállítások módosítása