Amennyiben te sem szeretnéd, hogy a nyár folyamán sokat gondozott növényed a tél beálltával tönkremenjen, érdemes lehet megfogadnod néhány tanácsot, hogy a telet átvészelve, tavasszal ismét meghálálhassa a gondoskodásod. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a téli hideget átvészelje? Mi most pontosan azt fogjuk elárulni, hogy a növények is élvezhessék a telet.

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy a növényeinket felkészítsük a téli időszakra? Mindenképpen meg kell tisztogatni, mielőtt bevinnénk. Távolítsuk el róla az elhalt, illetve beteg részeket, a ráhullott leveleket, valamint a száraz ágakat. Amennyiben kártevőket is találunk a növényünkön, semmiképpen se hagyjuk kezeletlenül. Az olyan növényt, melyen kártevők vannak, soha ne vigyük be. Lényeges szempont a növény téli helyének kiválasztása. Ha lombhullató növényről van szó, akár sötét helyen is át tudjuk teleltetni. Az örökzöld növények viszont fényt is igényelnek. A fényigény a hőmérséklet függvényében alakul. Léteznek fagytűrő, kifejezetten meleget igénylő, valamint olyan növények is, melyeket óvnunk kell a fagytól. Amennyiben mediterrán növényt szeretnénk teleltetni, a legjobb, ha világos helyet választunk a számukra, 10–12 °C mellett teleltethetjük, hogy ne száradjanak ki. A trópusi növények részére szintén világos helyet válasszunk. A 20–22 °C-os hőmérséklet a legideálisabb. Az öntözésnél ügyeljünk rá, hogy a talajuk csak nedves legyen, és ne vizes. Ne feledkezzünk meg róla, hogy minél melegebb helyet választunk növényünknek, annál több fényre lesz szüksége. Ha nem találunk mediterrán növényünknek helyet, akkor érdemes szétnéznünk alaposabban a szaküzletekben, hiszen ma már fagyfigyelővel ellátott, felfújható melegházak is kaphatók, melyek ideális áttelelést tesznek lehetővé.

Mikor vigyük be növényeinket?
Szinte alapszabály, hogy a cserepes növények zárt helyiségbe való elhelyezését minél későbbre halasszuk, valamint amint lehetőség van rá, ismét vigyük ki. A növények ugyanis jobban kedvelik a kinti környezetet a bentinél. A bentlétet a növények ugyanis stresszként élik meg. Az angyaltrombitát, a murvafürtöt, a hibiszkuszt és a kunkort óvnunk kell a fagytól. A selyemmályva, a kefevirág, a kasszia, a citrus, a teacserje és az ólomgyökér kibírja az enyhébb fagyot. A szívósabb növények, mint például a japán babérsom, a Norfolk-szigeti fenyő, a szamócafa, az európai ciprus, a japán naspolya, a babér, az olíva és az opáljuhar a közepes fagyokat is jól viselik.

Mire figyeljünk a télikertben?
Ha télikertünk van, szigorúan oda kell figyelnünk a higiéniára. Legalább havonta egyszer tisztogassuk meg a növényeket olyan alapossággal, mint amikor bevittük őket. Január végén pedig már a kártevőkre is érdemes odafigyelnünk, hiszen a pajzstetvek már ekkor megjelenhetnek. Az év második hónapjától a takácsatkákkal, a karmazsintetvekkel és levéltetvekkel is számolhatunk. A télikertben is lényeges lehet a fagyfigyelő telepítése. Ha ugyanis magasra szökik a hőmérséklet, fagymentes szellőzésről kell gondoskodnunk. Az üveges télikertek már február elejétől nagyon melegek lehetnek. A teleltetés alkalmával viszont gondoskodnunk kell róla, hogy a növények ne legyenek kitéve nagyobb hőmérséklet-ingadozásoknak, de arra is érdemes ügyelnünk, hogy korábban se vigyük ki őket a szabadba.

Tudnivaló néhány növényfajta teleltetéséről
A daturát, más nevén angyaltrombitát az első fagy előtt érdemes bevinni. Amennyiben a növény lehullatta a leveleit, ám az erősebb fát nem érte kár, nem puha és barna, szintén ajánlott bevinni. Ilyenkor még ugyanis nem érte nagyobb károsodás. Csupán kicsit metsszük meg, ugyanis minél nagyobb részt vágunk le belőle, annál később fogja tavasszal virágait bontani. Ezt a növényfajtát világos és hűvös helyen teleltessük, nagyjából 2–5 °C mellett. Ne tegyük nagyon sötét helyre, mert a leveleit lehullajtja, a jó idő beálltával pedig később fog rügyezni. A leveles növényeket a téli hónapok alatt csak mértékkel öntözzük, hogy a levelei megmaradhassanak.

A fügefán már megtalálhatjuk az éretlen gyümölcsöt. A fagyot jól viselő fügefák, mint amilyen például a lila füge (Bayernfeige Violetta) cserépben a -5 °C-os külső hőmérsékletet is jól viseli akkor, ha biztosítjuk számára a vízelvezetést, valamint ha cseréppel együtt gyapjúval bevonjuk. A legpraktikusabb megoldás, ha a cserepet bevisszük a garázsba, ugyanis itt sötét helyen lehet, valamint a fagy is kevésbé éri. Ha megfelelően öntözzük, a gyümölcse nem szárad el. Fontos, hogy a fügefát ne tegyük ki szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoknak, mint az erős téli napsütés, majd az éjszakai fagy. Ellenkező esetben a fa gyümölcse összezsugorodik, majd lehullik.

A szerelemvirág minden lombos fajtáját hűvös és világos helyen teleltessük, megközelítőleg 5–10 °C-os hőmérsékleten. Csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki. Ha lombhullató típusról van szó, akár sötét helyen is bátran teleltethetjük. Ezeket azonban nem szükséges öntözni. Ajánlott őket a jó idő beköszöntével kétévente átültetni.
szerelemvirag.jpg


Ha a Gingko (páfrányfenyő) cserépben van, nagyobb az esélye annak, hogy megfagy. Ezért ajánlatosabb a garázsba helyezni, azonban ha a cserépből kivesszük, a hideg időszakra a kert egy védettebb részébe is ültethetjük. Amennyiben mégis az erkélyen vagyunk kénytelenek hagyni, a cseréppel együtt burkoljuk be gyapjúval. A fólia nem megfelelő erre a célra.
gingko-biloba.jpg

A fűszernövények, mint a lestyán, a kakukkfű vagy a metélőpetrezselyem az ágyásban maradhatnak. Az olasz szalmagyopár (curryfű) és a cipruska viszont a hideg idején a hűvös és a világos helyet kedveli.

A földanyavirág teleltetését megelőzően a növény harmadát érdemes lemetszeni. Ezután világos helyre tegyük, 10–12 °C-t biztosítsunk számára. Mindössze annyi vizet igényel, hogy ne száradjon ki. Ha eljön a kikelet, javasolt friss földbe átültetni. A leander olyan erős növény, mely akár a -5°C-os hőmérsékletet, illetve az enyhébb fagyot is kiválóan tűri. Világos vagy enyhén sötét helyre ültethető növényfajta, mely csak igen kevés öntözést kíván.

Ha a golgotavirágot (Passiflora caerulea) védett helyre ültetjük, bátran kint hagyhatjuk a hideg hónapokra is. Ez a növény ugyanis jól tűri a -5 és -10 °C-os hőmérsékletet is. Más esetben zárt helyen ajánlott teleltetni, de olyan helyen, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 10–12 °C-ot. Csupán annyira öntözzük meg, hogy a kiszáradást elkerüljük. Ne feledkezzünk meg arról, hogy többféle golgotavirág létezik, és nem mindegyik kedveli a meleget. Mivel trópusi növény, sok fényt igényel, ezenkívül állandó nedvességre és 20 °C-os hőmérsékletre van szükségük.

passioflower.jpg
A téli időszak tehát nem feltétlenül jelent majd stresszt a növényeknek. Amennyiben biztosítjuk a növény fajtájának megfelelő körülményeket, nem kell attól tartanunk, hogy tavasszal nem kel majd ismét életre téli álmából.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr568132696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacsura 2015.12.04. 08:27:25

Páfrányfenyő mint konténeres növény? Érdekes elgondolás...Viszont abszolút télálló, elvégre túlélte a jégkorszakot is, úgyhogy nem kell neki a védett hely.
süti beállítások módosítása