A téli hónapokban a színektől mentes táj látványa nem igazán gyönyörködtető, ám ha télen is virágzó növényt ültetünk, nem kell a kopár, szürke és kietlen kert látványával számolnunk. Korántsem megszokott, hogy plusz hőmérséklet uralkodjon télen. Ilyenkor nem csupán az emberek érzik a tavasz hangulatát, hanem a növények is. Ismerkedjünk meg azokkal a növényekkel, melyek színesebbé tudják tenni a hideg időben is kertünket!

Bangitafélék
Ha olyan növényt szeretnénk, amelyik hamar ontja gyönyörű virágait, akkor a bangitafélék közül az illatos bangita kiváló választás. Elsőként ugyanis a Kínából származó rózsás bangita (Viburnum farreri) hozza rózsaszín és fehér virágait. Mindössze néhány hetet kell csak várni az illatos bangita hibridjére, a kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense 'Dawn') csodálatos virágaira. Ha jók a kerti viszonyok és védett fekvésben vannak, akkor még a tél elején is virágokat fakaszthatnak.


 

Hangafélék
A hangafélék családjába tartozó legnépszerűbb, télen is virágba boruló növény a vékony erika (Erica gracilis) és a csarab (Calluna vulgaris). Mindkét növénynél már kora ősszel megjelennek a virágbimbók, és amennyiben enyhébb a tél, halottak napja táján már virágoznak is. A többi növényfaj csak ezután, azaz a tél elején kezd virágozni. Már az újév kezdetén, januártól virágba borul a havasi erika (Erica carnea), és egészen áprilisig nyitja virágait. Bár ezek a növények nem igényelnek túl sok gondoskodást, ha nagyon hideg van, ajánlott őket éjszakára vagy fenyőágakkal, vagy száraz lombbal betakarni. Bár a hangafélék a félárnyékos helyeket kedvelik, naposabb helyre is ültethetjük, de ügyeljünk, hogy ebben az esetben párásabb legyen a levegő. A hangafélék kifejezetten a savanyú talajt kedvelik. Így nagyszerű megoldás lehet, ha hasonló környezetet, illetve talajt igénylő növények közé ültetjük. Sziklakertek, évelőágyak, temetők, balkonládák éke, de akár még a saját kertünk talajtakaró cserjéje is lehet.


Téli jázmin
A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) citromsárga, csillag alakú virágaiban decembertől áprilisig gyönyörködhetünk. A szétterülő ágú cserje a csillag alakú leveleivel igazán tetszetős. Különleges zöld vesszői a földre hajolva nagyon egyszerűen meggyökeresedhetnek, majd pedig ívesen tovább is nőhetnek. Ha a növénynek van mire támaszkodnia, akkor 3–4 méter magasra is megnőhet.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr898108156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása