A téli időszakban sokszor epekedünk a tavaszi és a nyári napsütést kedvelő, a színskála minden árnyalatában pompázó virágok után. Nem kell elkeserednünk, hiszen jó néhány növényfajta a hideg napokat is teljes pompájában éli túl, ezáltal csempészve színt a balkonjainkra.

A téli hónapokban is virágzó kamélia (Camelia sasanqua) olyan cserje, mely 2-2,5 méter magasra is megnő. Ez a virág pedig konténerben is egyszerűen nevelhető. Tőzeges, jó légáteresztésű talajba ültessük a rózsaszín virágú havasi erikát (Erica carnea).


camellia-sasanqua.jpgCamelia sasanqua


A hideg hónapokban élvezhetjük még a csarab (Calluna vulgaris), valamint a Waldstein-pimpó (Waldsteinia geoides) és a hunyor (Helleborus niger) csodálatos virágait is.

A kis télizöld (Vinca minor) olyan kúszó díszcserje, mely az árnyékos, illetve a félárnyékos helyeket kedveli. Nem mellesleg pedig egy hazánkban is őshonos növényről van szó. Amennyiben olyan növénnyel szeretnénk színesebbé tenni a balkonunkat a téli hidegben, mely nem csupán a lombjával, hanem emellett a virágaival is ékesít, választhatjuk a cserjévé vagy kisfává növő téli jázmint (Jasminum nudiflorum).

A téli balkonládák egyik kincse, az árvácska
Mivel az Árvácska (Viola sp.) szebbnél szebb és változatosabbnál változatosabb virágokkal büszkélkedhet, méltán nevezhető a téli balkonláda kincsének. Mind a sarkantyús árvácskát (Viola calcarata), mind pedig a kisvirágú árvácskát (Viola cornuta) csoportosan javasolt ültetni. Egyesével palántálhatjuk a kerti- vagy nagyvirágú árvácskát (Viola wittrockiana). Ezt a növényt ajánlott jó vízelvezetésű, laza, valamint tápanyagokban bővelkedő talajba ültetni.


arcacska.jpgViola calcarata


Azok az örökzöldek
Az örökzöld növények a téli mínuszokban is a kertünk leglátványosabb díszítőelemei lehetnek, ahogyan a teraszunkon, a balkonunkon, de még az ablakpárkányunkon is nevelhetőek. Amennyiben az örökzöld növények mellett döntenénk, a cipruska (Santolina chamaecyparissus) és az üzbég szalmagyopár (Helichrysum thianschanicum), valamint a szaváraciprus (Chamaecyparis pisifera) kiváló választás lehet, hiszen az ezüstszínű lombjaik a téli hidegben sem veszítenek egy cseppet sem a szépségükből. Ha pedig örökzöld gyógynövényt szeretnénk télire, a tarka levelű zsálya (Salvia officinalis 'Tricolor') az egyik legjobb választás.
A puszpáng (Buxus sempervirens), a tiszafa (Taxus baccata), a babérmeggy (Laurocerasus officinalis), a magyal (Ilex aquifolium), a kecskerágófélék (Euonymus sp.), illetve az örökzöld díszfüvek a tél folyamán is kitűnően érzik magukat a szabadban.

Kúszó- és futónövények
Egész évben gyönyörű látványban lehet részünk, ha a falra felfutott, illetve a korláton lelógatott borostyánfélék (Hedera sp.) mellett döntünk, melyek gyönyörű színüknek köszönhetően egyértelműen hozzájárulnak a balkonunk növényvilágának szépségéhez. A tarka leveleiről ismert Hedera helix 'Eva' balkonunk gyöngyszeme lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr908094282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása