Aki szereti a növényeket, biztosan, hogy otthonában is szívesen lát egy-egy cserép páfrányt vagy fikuszt. Azonban kedvenc növényeinek gondoskodást is igényelnek, melyet természetesen meg is hálálnak a maguk módján. A növények gondozásához szervesen hozzátartozik az öntözésükön kívül az is, hogy milyen talajt választunk a számukra. Korábban sokan döntöttek a hagyományos virágföld mellett, manapság már egyre többen választják a kókuszrostot a cserepes növények esetében is.

kokuszrost-felhasznalasa.jpg


Míg régebben főként a kertészek választották a kókuszrostot a különféle zöldségfélék termesztő közegeként, ma már sokan a virágföld helyett ebbe ültetik a lakásukban található növényeket. A kókuszrostnak számos előnye van, mely nem csupán elméleti, hanem gyakorlati is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a legnagyobb holland kertészetek is a kókuszrostot választják a rózsák talajaként. De nem csupán a zöldség- és rózsatermesztők használják ezt a sok előnnyel bíró termőközeget, hanem a faiskolákban is felismerték már a praktikusságukat.

Napjainkban a kókuszrost otthoni cserepes növényeink számára olyannyira elterjedt, hogy már nem is egy formában lehet kapni az üzletekben. A kókuszrostot megvásárolhatjuk úgynevezett chips alakban, ami tulajdonképpen fél centiméterestől 2-3 centiméteres nagyságú kókuszrostot jelent, de kapható egészen finomra darált kókuszrost is illetve kókusztégla formájában is. Ez utóbbit többen választják a cserepes növényeik részére.
kokuszrost-kokusztegla.jpgDe miért is érdemes kedvenc növényeinknél a virágföld helyett, illetve a virágföldhöz keverve, mert úgy is használhatjuk, alkalmazni a kókuszrostot? Ennek az újrahasznosított termesztői közegnek számos előnye van. Ismerjük be, hogy sokan megfeledkezünk arról, hogy a növényeinket meglocsoljuk, még akkor is elfeledkezünk róluk a mindennapi teendőink mellett, ha nagyon szeretjük a növényeket. Ha a kókuszrost ad nekik talajt, nem kell attól tartanunk, hogy a szeretett virágunk egyszer csak ki fog száradni, hiszen a kókuszrost remek vízmegtartó képességgel is rendelkezik (Érdemes hozzá perlitet keverni!). Miután a rostos anyag felszívta a vizet, hosszú ideig magában tudja tartani, és akkor adja le a növényeknek, amikor azoknak szüksége van vízre. Ennek köszönhetően pedig nem kell számolnunk a kiszáradás veszélyével. Mindezek mellett könnyen beszerezhető, és az ára is igazán kedvező.

A kókuszrost számos kedvező tulajdonságának megismerését követően, már egyáltalán nem meglepő, hogy egyre több szobanövény élvezheti a préselt kókuszrost termőtalajként való előnyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr557960432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása