Ismét egy újabb őrületről van szó, melybe mindenképpen megéri bekapcsolódni. Az ötlet Amerikából indult, a cél pedig, hogy a világ minden táján minél többen csatlakozzanak hozzá. Azok, akiknek nincs lehetőségük kertes házban lakni, márpedig Magyarországon is sokan vannak ilyenek, egy nagyszerű lehetőség kínálkozik arra, hogy otthonukban különféle zöldségeket, fűszernövényeket, de akár még szamócát is neveljenek.

windowfarm11.JPG

Az ablakkert, illetve más nevén ablakfarm egy olyan remek lehetőség, melyet egyre többen próbálnak ki.
A forradalmasító elképzelés a kertészkedés alapjait és a modern tudományt egyesíti. Annak ellenére, hogy nem lakunk kertes házban, még nem feltétlenül kell lemondanunk arról, hogy mérgező anyagoktól mentes zöldségféléket tegyünk a tányérunkra. Miért is ne használhatnánk ki, hogy van egy ablakunk és termeszthetnénk benne növényeket? Az ablakfarm kialakításához mindössze néhány apróságra lesz szükségünk, melynek köszönhetően fillérekből megvalósíthatjuk, hogy akár egész évben friss, valamint vegyszermentes zöldségek kerülhessenek az asztalunkra.

Miért éri meg belevágni az ablakkert projektbe? Elsősorban azért, mert mindig friss zöldségek kerülhetnek az asztalra. Az üzletekben kapható legtöbb zöldségféle nem minden esetben mentes a különböző vegyszerektől, ám mi termelhetünk olyat, mely az lesz. Elegendő hozzá mindössze egy ablak, hiszen a legtöbb hozzávalót újrahasznosított anyagokból nyerhetjük. Ha pedig kell is hozzá valami, azt megkaphatjuk aprópénzért egy gazdaboltban. Másrészt azért is megéri ablakkertet létrehoznunk, mert kiválóan oldja a stresszt. A felgyorsult életmódból adódóan az emberek többségének hiányzik egy olyan tevékenység, melynek segítségével kikapcsolódhatnak. Az ablakfarm erre is nagyszerű lehetőséget kínál, megtapasztalhatjuk, hogy milyen az, amikor részt vehetünk egy kétkezi munkával végzett alkotási folyamatban.

ablakfarm1.jpg
Az ablakfarm a napfény erejét kihasználva működik, hiszen egész évben kizárólag a természetes napfény éri a növényeket, a mesterséges világítást teljesen mellőzi. Létrehozásakor választhatjuk a kertészkedésben használt cserepeket és balkonládákat, de akár PET-palackokat is felhasználhatunk, melyeket egymás alá helyezve egy függő rendszert telepíthetünk. A növények termesztő közege az ablakfarm során módosulhat, dönthetünk ugyanis egy hidróponikus rendszer kiépítése mellett is. Ilyen esetekben a rendszer alján egy szivattyú szolgáltatja a szükséges vízmennyiséget, valamint a tápanyagokat a növények számára.

Mindezek mellett egy ablakkert a lakásunkban frissebbé teszi a levegőt még a hideg téli hónapokban is.Nem utolsó sorban pedig nagyon dekoratív is lehet egy-egy lakásban a város kellős közepén is. Megéri mindenkinek a Farmville helyett ablakkertre váltani, hiszen sokkal hasznosabb lehet a hétköznapokban egy privát kis kertecske az ablakunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr37805926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2015.09.21. 20:34:56

ezt a legujabb hobortot mar egypar megelozte:
- az erkelyen levo zsákos burgonya termesztés
- hogyan szivjunk par szem szamocaert az erkelyen
-meg kell emelni a vetemenyeskertet, hogy naponta locsolhassunk

most csak a beepitett ablakot "kell tulmeretezni" 2-3szor ha mar a sok zőcség ott fogja le a napfenyt...

Medgar 2015.09.22. 12:00:26

És a szobába honnan jut be a fény?
süti beállítások módosítása