Bár a virágok többsége már elhullajtotta szirmait, nem kell lemondanunk sem ősszel, sem pedig télen a természet egy kis szeletéről. A balkonládákba ugyanis ültethetünk különféle növényeket, melyek a téli hónapok alatt is ékesíthetik otthonunkat. A legpraktikusabb, ha két balkonládát cserélgetünk, az egyikben a nyári növények aludhatnak téli álmot, a másikban az ősz színei pompázhatnak.

Melyek az őszi növények?
Az őszi növényeket a téli hidegben is a ládában tarthatjuk. A kertészeti szaküzletekben készségesen segítenek nekünk megtalálni azokat a kis örökzöldeket, valamint törpecserjéket, melyeket akár egymás mellé is tudunk ültetni, hogy majd az ablakunkat ékesítsék a téli hónapokban. Választhatjuk a kecskerágók kompozícióját, a különféle törpetujákat vagy akár a törpe hamisciprus kompozíciójával is varázsolhatunk növényeket télvíz idejére az ablakunkba. Amennyiben a törpe fenyőcskét már most földbe helyezzük, karácsonyra gyönyörű ablakdísszé fejlődhet. Sőt, akkorára is megnőhet, hogy néhány kisebb díszt is magára ölthessen.


Hogyan helyezzük el ládájukban az őszi balkonnövényeket?
A balkonláda közepére helyezhetünk egy törpe gömbtuját, a láda két szélére pedig telepíthetjük a kecskerágókat. A balkonláda így már nem lesz üres, az időközönkénti földcserétől és a tápoldatozástól eltekintve más teendőnk évekig nem lesz majd vele. Mivel a kecskerágófélék igen ellenálló növények, akár az árnyékosabb balkonládákban is jól megvannak. Hagyományos virágföldbe, illetve örökzöldeknek való földbe is ültethetjük, a növény tövét pedig háncsréteggel óvhatjuk. A jó hír, hogy ezeket a növényeket télen nem kell gyakran öntözni, így azok is bátran választhatják, akik meg szoktak feledkezni a növényeik gondozásáról.

Milyen ládát válasszunk?
Sokféle balkonláda kapható, így mindenki a maga ízlése szerint válogathat kedvére. Aki jobban kedveli a színes ládákat, bátran választhat a növényhez színben illő darabot. A legkedveltebb őszi balkonláda színei a terrakotta, valamint a barna. Javasolt olyan balkonládát választani, mely lehetővé teszi, hogy vizet helyezzünk el benne, illetve hogy a feleslegessé vált vízmennyiség oda juthasson. Ennek köszönhetően a növények gyökerei mindig elegendő mennyiségű vízhez juthatnak. A legideálisabb, ha a láda megegyező nagyságú vagy kicsit kisebb, mint az ablakpárkányunk. Lényegében két szempontot szükséges szem előtt tartani, amikor a balkonládába ültetjük növényeinket. Elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy hasonló víz-, illetve fényigényű növények kerüljenek egy ládába. Másészt érdemes olyan balkonládát választani, melynek alján lyukak találhatóak, hiszen ez lehetővé teszi a már szükségtelen víz távozását. Amennyiben dupla virágláda mellett döntünk, míg szép az idő, az évelő virágok kerülhetnek felülre, alulra pedig az örökzöldeket tartalmazó láda. A téli hideg idején csupán az évelőket tartalmazó ládát kell a telelő helyére tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangarden.blog.hu/api/trackback/id/tr637775128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2015.09.10. 20:02:13

DE még ennél is egyszerűbb levendulát tartani.... nyáron virágzik, télen zöld. :)

hatar.comment 2015.09.10. 20:48:32

Szeretem a levendulát, de sajnos északi fekvésű erkélyen nem igazán nyerő ;) Valami ötlet ilyen helyre? Örökzöld?
süti beállítások módosítása